Европейският съд осъди Унгария заради лагерите за бежанци

2449
Европейският съд осъди Унгария заради лагерите за бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съд в Люксембург квалифицира като „задържане под стража“ настаняването на бежанци в изолираната транзитна зона в Унгария. Те трябва да бъдат незабавно освободени, ако действията на властите бъда признати за незаконни, пише Deutsche Welle, цитирано от БГНЕС.

Решението, прието на 14 май, е в резултат на подадена от четирима търещи право на убежище граждани от Афганистан и Иран, настанени в лагера „Рьоске“ на унгарско-сръбската граница.

Португалия приема 500 деца бежанци от Гърция

Португалия постепенно ще приеме 500 непридружени деца бежанци, пребиваващи в Гърция, като част от план за преместване на 1600 деца, пот...

Както е записано в документа, Унгария е отклонила молбите им за предоставяне на убежище, тъй като те попаднали на нейна територия през Сърбия. Белград е отказал да ги приеме обратно. Унгарските власти са ги настанили в транзитен лагер за времето, през което въпросът е бил разглеждан, а после са взели решение да ги депортират до Афганистан или Иран. Бежанците са оспорили в съда както настаняването в лагер, така и решението за депортация. Унгарският съд, разглеждащ исковете им, е внесъл апелация в Европейския съд.

Съдът в Люксембург е установил, че жалбоподателите не могат „по собствено желание да напускат законно“ изолираната територия на лагера в каквато и да е посока. Те не биха могли да се отправят към Сърбия, тъй като сръбските власти са обявили пребиваването им там за незаконно. Освен това, по такъв начин те биха могли да загубят възможността за получаване на бежански статут в Унгария.

Европейският съд подчертава, че законността на настаняването на бежанци при условия, квалифицирани като „задържане под стража“, трябва да бъде проверена от местните съдилища. Ако съдебната експертиза констатира, че лица, търсещи убежике, са били „взети под стража без реална причина, апелативният съд е длъжен да ги освободи незабавно“, отбелязва още РИА Новости.

Припомняме, че от 28 март 2017 г. в Унгария е в сила поправка на закона за бежанците. Мигрантите, търсещи убежище в тази страна, се настаняват в два лагера на границата със Сърбия. Те, както и непълнолетни без придружител на възраст между 14 и 18 години, биват настанявани в бунгала, заобиколени от ограда с бодлива тел и под наблюдението на въоръжена охрана.

Коронавирусът може да доведе повече бежанци в Европа

Карантината около коронавируса преустанови временно броя на бежанци, опитващи се да достигнат до Европа, но пандемията може да предизви...

През юли 2018 г. Европейската комисия подаде жалба срещу правителството в Будапеща в Европейския съд. Процесът на разглеждане на молбите за предоставяне на убежище в Унгария нарушава правилата на Европейския съюз, смятат от Еврокомисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа