Европейският съд: САЩ събират масово и без ясна цел данни на европейци

4524
Европейският съд: САЩ събират масово и без ясна цел данни на европейци
Снимка: Thinkstock

Европейският съд постанови днес, че решението на Европейската комисия (ЕК) от 2000 г., според което САЩ осигуряват достатъчна степен за защита на прехвърляните лични данни на граждани на Европейския съюз, е невалидно. 

В заключението се посочва, че държавите от ЕС имат правото да откажат прехвърлянето на лични данни към САЩ или други държави извън Общността, които не защитават в достатъчна степен личните данни на европейците. Съдът отчита, че САЩ събират масово и без ясна цел всички данни за електронната комуникация от сървъри на тяхна територия. 

Подготвени от САЩ бойци се предали на "Ал Кайда" веднага, след като влезли в Сирия

Сирийските бойци от подготвяния от Пентагона дивизион 30 са се предали на терористите от клона на "Ал Кайда" в Сирия, веднага щом ...

Извършваното от американските разузнавателни служби наблюдение е масово и без конкретна цел. Достъпът до личните данни, с който разполагат американските разузнавателни служби, включва всички хора и всички средства за електронна комуникация, както и всички прехвърлени данни (включително съдържанието на съобщенията), без да се прави никакво разграничение, ограничение или изключение, в зависимост от преследваната цел от общ интерес, пише в заключението, пише bTV.

Няма независим орган, който може да извърши проверка в САЩ по нарушаването на принципите на защита на личните данни от страна на обществени институции, например американските служби за сигурност, по отношение на гражданите на ЕС, се допълва в текста. 

Генералният адвокат на Съда на ЕС заключава, че ЕК е трябвало да прекрати прилагането на решението, касаещо САЩ, независимо от това, че в момента води преговори с Вашингтон за преустановяването на отчетените нередности около дейността на американската Агенция за национална сигурност. Случаят, довел до днешното заключение на Съда на ЕС, е свързан с жалба на австрийски гражданин срещу дейността на Фейсбук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа