Европейският съвет: Всички държави в ЕС ще получат едновременно ваксина срещу коронавирус

4706
Европейският съвет: Всички държави в ЕС ще получат едновременно ваксина срещу коронавирус
Снимка: EC - Audiovisual Service

"Държавите от Евросъюза ще получат ваксини срещу COVID-19 едновременно". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските държавни и правителствени ръководители. Тя добави, че до края на годината се очаква комисията да предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените.

По нейните думи 22 държави от ЕС до края на ноември ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства и настоя възможно най-бързо тези данни да бъдат свързани. Тя добави, че ще бъдат свиквани общи заседания на националните и на общоевропейските експерти за обмен на опит в борбата с новото заболяване, за да се избегнат противоречивите послания към гражданите. Председателят на ЕК настоя за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

Борисов: Трябва да има лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани

Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински прот...

По думите на Урсула фон дер Лайен Европейската комисия ще предостави 220 милиона евро за превозването на болни от коронавирус през границите в рамките на Евросъюза за получаване на лечение. По-рано тя призова страните да организират обмен на данни за наличието на места в болниците за пациенти с коронавирус, за да се извършат трансферите. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС връщат ограниченията срещу разпространението на болестта. По неговите думи ЕС обсъжда уеднаквяване на условията за налагане на карантина. Мишел настоя за европейска стратегия за противодействие на дезинформацията за ваксините.

"Координацията в момент, когато ЕС преживява нов пик на новозаразените в средата на есента, е крайно необходима, тъй като всеки ден има значение, когато става дума за мерките", смята Шарл Мишел. "Сега ни трябва решително действие на европейско ниво на два стълба: тестване и проследяване на контакти, както и ваксини", посочи той.

Решението за срещите бе взето, за да се обсъжда как всяка държава работи по изброените стълбове и как се координира проследяването на контакти през границите. Според Европейския съвет е нужна и съвместна оценка на съществуващите методи за тестване.

На 15 октомври 2020 г. Европейският съвет направи оценка на епидемичната обстановка, която е безпрецедентна и предизвиква много сериозна загриженост. Лидерите приветстваха постигнатия до момента напредък по цялостната координация на равнище ЕС срещу COVID-19, включително препоръката за координиран подход към ограничаване на свободното движение.

Борисов пред Европейския съвет: Вече съществува Европейски здравен съюз и той се базира на общи ценности

Европейски здравен съюз вече съществува и той се базира на общи ценности механизми на доброволно сътрудничество и ефективна координация...

Лидерите от ЕС се споразумяха да продължат усилията за координация по отношение на:

- регламентирането на карантината

- трансграничното проследяване на контакти

- стратегиите за тестване

- съвместната оценка на методите за тестване

Бил Гейтс: Антиваксерските конспирации срещу мен и д-р Фаучи са "жалки"

Антиваксерските конспирации, насочени към мен и към директора на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ д-р Антън...

- временното ограничение на неналожителните пътувания към ЕС

На 27 октомври председателят Шарл Мишел подчерта незаменимата добавена стойност на ЕС в контекста на пандемията от COVID-19 и призова всички да предприемат бързи действия.

По време на днешната среща бе обсъдено и напрежението в Източното Средиземноморие. Лидерите на ЕС поискаха от Турция да прояви уважение и предупредиха, че посегателството й в гръцки води е "напълно неприемливо". "Предложихме ясен начин да работим за положителна програма с Турция. Досега Анкара не е избрала този път. Осъждаме едностранни действия наскоро в Източното Средиземноморие, провокациите и реториката, които са напълно неприемливи. Ще имаме повода да се върнем към тази тема през декември", категоричен бе Мишел. По думите на следващата планирана среща на върха на ЕС може да бъде взето решение за действия спрямо Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com