Европейският съвет зае позиция за пакет "Мобилност"

3712
Европейският съвет зае позиция за пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС одобри общото си преговорно становище по промяната на правилата за извършване на международни товарни пътни превози, след като в последния момент Чехия и Словакия се отказаха да блокират позицията. Позицията на Съвета трябва да бъде съгласувана с Европейския парламент и ЕК. Промените в системата ще бъдат въведени и следени с внедряването на електронни тахографи, предаде БГНЕС.

Съгласно позицията на Съвета, всички камиони в ЕС, заети с международни превози, да разполагат с такива устройства до 2024 година.

Съюзът на международните превозвачи с опит да предотврати "фалита на бранша"

Съюзът на международните превозвачи (СМП) у нас проведе общо събрание в Пловдив, на която бе приета с гласуване декларация по отношение...

Според европейските министри е необходимо т. нар. каботаж да се извършва до три пъти в рамките на седем дни. Каботаж е термин за дейност, при която с товарен камион се извършва услуга в границите на държава от ЕС, в която превозното средство не е регистрирано. След като веднъж са извършени три каботажа за седмица се предвижда въвеждането на "срок за охлаждане" от пет дни, преди отново камионът може да бъде използван по същия начин в същата държава.

Освен това собствениците на дружества за товарни превози трябва да правят графика на шофьорите, така че шофьорите да се връщат у дома поне веднъж на четири седмици. Когато шофьорът е избрал да ползва две съкратени почивки, той ще трябва да се прибира у дома след три седмици работа. Обичайните седмични почивки трябва да бъдат извън кабината на превозното средство.

Ако връзката между работата на шофьора и страната, в която е установен, остане незасегната, няма да бъдат прилагани правилата за командироването на работници, пише в съобщение на Съвета на ЕС, предаде БНТ. По пътя към държавата, където се намира крайната точка на пътуването и по обратния път, водачите ще имат право на извършването на едно допълнително товарене или разтоварване във всяка посока, без да попадат в обхвата на правилата за командироване. Предвижда се също възможност това правило да важи, ако при пътуването към целта не бъде извършено допълнително товарене/разтоварване, а по обратния път бъдат осъществени две товарения/разтоварвания. При всички други дейности, включително каботаж, правилата за командироване ще важат от първия ден на пътуването.

Припомняме, че по-рано тази година ЕП за пръв път отхвърли становището на собствените си комисии и настоя за преразглеждане на преговорния подход на евродепутатите по Директивата за командироване на работници. Все още ЕП не е определил рамката за промяна на правилата, които подкрепя. Когато преговорите по същество започнат, двете институции трябва да стигнат до съгласие, за да може новите правила да заработят.

Евродепутатите отложиха приемането на пакета "Мобилност"

Евродепутатите отложиха приемането на пакета "Мобилност". След трудно гласуване в пленарната зала в Страсбург трите доклада по пакета ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа