Европол: Над 5000 престъпни групировки действат в Европа

1815
Европол: Над 5000 престъпни групировки действат в Европа

На територията на Европа действат най-малко 5000 организирани криминални групи (ОПГ), гласи доклад на Европейската полицейска служба (Европол). Оценка на заплахата от организирана престъпност на ЕС за 2017 г. (SOCTA 2017).

Особена загриженост на службата предизвика тенденцията, че тези криминални групи все повече се занимават с трафик на хора, контрабанда и продажба на дрога и кибератаки срещу компании.

Европол ще разследва случая с потъналата мигрантска лодка, когато загинаха 500 души

Европейската полицейска агенция Европол планира да започне разследване по случая с потъналата на 9 април мигрантска лодка, когато загин...

Миналата година са идентифицирани нови 17 000 лица, заподозряни за участие в трафик на хора, преди всичко нелегални мигранти. Те ще бъдат включени в списъка на криминалните лица от 2014 година, който включва 50 000 имена.

В SOCTA 2017 е отбелязано, че че има бързо увеличение на ОПГ, които излизат от една конкретна престъпна дейност и стават многопрофилни - увеличението на занимаващите се с повече от една престъпна дейност ОПГ е 45%, в сравнение с 33% през 2013 г. Освен това престъпните мозъци се сдобиват, разполагат и използват нови технологии с все по-голям негативен ефект върху обществото. И това вероятно е най-голямото предизвикателство за правоохранителните органи по света, включително и в ЕС, допълва БГНЕС.

Във връзка с мигрантската криза има сериозно развитие на документните измами. Освен това престъпниците с "бели якички" работят в области като прането на пари и онлайн търговията с незаконни стоки и услуги.

в SOCTA 2017 са отбелязани пет основни заплахи за обществото:

Киберпрестъпления: Киберпрестъпността е ключово предизвикателство за цифрови икономики и общества. Киберпрестъпността осигурява лесен достъп до инструментите и услугите, необходими за извършване на кибератаки.

Европол: ИД променя тактиката си в Европа и остава заплаха

Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) губи позиции в Близкия изток, но променя тактиката си в Европа и остава ...

Производство на наркотици, трафик и разпространение: Лекарствени пазари остават най-големите престъпни пазари в ЕС. Повече от една трета от престъпните групи, действащи в ЕС, са ангажирани в производството, трафика и разпространението на различни видове наркотици. Производството в промишлени мащаби на синтетични наркотици в ЕС продължава да се разширява и затвърждава ЕС като ключов регион, източник за тези вещества, разпространявани по целия свят.

Контрабандата на мигранти: Това явление се очертава като изключително печеливша и широко разпространена престъпна дейност за организираната престъпност в ЕС. Този бизнес сега е голям, печеливш и сложен престъпен пазар, сравним с европейските пазари на наркотици.

Организираната престъпност, свързана със собственост: Организираната престъпност в тази сфера обхваща набор от различни престъпни дейности, извършвани предимно от мобилни ОПГ, опериращи на територията на ЕС. Постоянното нарастване на броя на регистрираните кражби през последните години буди особено безпокойство в много държави-членки.

Трафик на хора: ОПГ, които участват в трафика на хора, често използват съществуващите миграционни пътища за трафик на жертвите си в рамките на ЕС. Въпреки че миграционната криза все още не е оказала широко въздействие върху трафика на хора с цел трудова експлоатация в ЕС, някои изследвания показват, че трафикантите все повече се насочват към незаконните мигранти и лица, търсещи убежище в ЕС, с цел те да бъдат подложени на експлоатация.

В SOCTA 2017 е констатирано, че 76% от организираните престъпни групи се състоят от 6 или повече членове. Останалите 24% са с до 5 бандити всяка.

Европол е позволил достъп до секретни разследвания за тероризъм

За страхотен гаф съобщи европейската полицейска служба Европол. Агенцията призна, че неин служител е качил на незащитен хард диск инфор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа