Европол: Престъпниците стават по-изобретателни заради коронавируса

2437
Европол: Престъпниците стават по-изобретателни заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Смяната на пътищата за контрабанда и злоупотребата с икономически уязвими лица са нов начин престъпниците да примамят потенциалните си жертви.

С цел изолиране и контролиране разпространението на COVID-19 държавите по света затвориха своите външни граници. Това даде възможност на престъпниците да потърсят нови начини за злоупотреба с уязвимостта на нелегалните мигранти, които искат да влязат или пътуват из Европа, както и с тези, които са жертва на схеми за намиране на работа или сексуална експлоатация.

Новият доклад на Европейския център за контрабанда на мигранти (EMSC) към Европол очертава възможното развитие в тези престъпни области през следващите месеци. Ясна перспектива за потенциалните развития би дала възможност за подготовка на по-ефективен отговор на тези животозастрашаващи престъпни дейности.

Престъпниците са по-безмилостни да експлоатират „новото нормално“

Засилените мерки за граничен контрол и ограниченията за пътуване, въведени в целия ЕС, доведоха до промяна в дейностите по контрабандата от въздушни към сухопътни и морски пътища. Малки лодки се използват все повече за преминаване на речните граници. Мигрантите често биват скрити в товарни превозни средства и товарни влакове, които все още се движат през границите. Затварянето на заведенията, предлагащи сексуални услуги в страни, където тези дейности са регулирани, също може да увеличи сексуалната експлоатация. Ограниченията за пътуване могат да усложнят наемането на сезонни работници в селскостопанския сектор и да увеличат търсенето на мигранти от трети страни, които вече се намират в тези райони.

В началото на 2020 г. държавите-членки на Европейския съюз и страните партньори в и извън Шенгенското пространство бяха поразени от пандемията COVID-19. Тази криза ще има дълготрайно въздействие върху нашите общества и икономики. Същото е валидно и за средите на организираната престъпност, където вследствие на тази криза процъфтяват не само киберпрестъпността, измамите и организираната престъпност срещу собствеността, но се променя и динамиката на контрабандата на мигранти и трафика на хора.

„За да се противопоставим на тази заплаха, трябва да използваме голямото предимство на споделеното разузнаване, за да се насочим към тези видове международна организирана престъпност и Европол играе ключова роля за това“, каза изпълнителният директор на Европол Катрин Де Бол.

Икономическата и емоционалната уязвимости - стимул за трафикантите на хора

Сексуалната експлоатация е най-често докладваната цел за трафикантите на хора в ЕС. Нейни жертви са граждани от Източна и Централна Европа и извън ЕС, главно от Нигерия.

Нигерийските криминални мрежи засяга организираната престъпност в ЕС. Те експлоатират собствените си граждани, вербуват ги на местно ниво и се индоктринират чрез вуду вярвания и ритуали. Липса на сътрудничество с нигерийските власти пречи за ефективната борба срещу тях, посочва докладът. В емоционалната и икономическа уязвимост престъпниците виждат възможност за увеличаване на незаконните си печалби. През 2019 г. те са засилили фокуса си върху експлоатацията на труда в по-малко контролирани отрасли като селскостопанския сектор и незаконните осиновявания. Експлоатацията на непълнолетни жертви, принудени да извършват имуществени престъпления или да разпространяват наркотици, е постоянно и тревожно явление, констатират експертите.

В Европол е създадена съвместна работна група във връзка с контрабандата на мигранти и трафика на хора с цел ускоряване на сътрудничеството в големи разследвания като инцидента с хладилния камиона в Есекс, в който бяха открити мъртви 39 виетнамски мигранти.

Близо 300 ареста в международна акция на Европол срещу прането на пари

288 ареста в 31 държави, сред които и България, след петата по рода си акция срещу прането на пари. Международната операция е съвместна...

Европол идентифицира основните заплахи:

Създаване на онлайн групи, които се опитват да улеснят масовите придвижвания от Турция към Гърция през 2019 г., открити от Европол и в крайна сметка предотвратени от гръцките власти.

Явен опит на турските власти да улеснят преминаването на големи групи мигранти към и през турско-гръцката сухопътна граница в началото на 2020 г.

Превоз на мигранти в животозастрашаващи условия, скрити в тайници на превозни средства предимно в региона на Западните Балкани и през Ламанша;

Ръст на използването на получени по измамен път визи и документи с цел улесняване на първоначалното влизане.

Европол: Компютърните изнудвачи стават все по-смели

Глобалните атаки за искане на откуп срещу отблокиране на хакната компютърна мрежа са в упадък, но в същото време стават все по-смели и ...

Повишена злоупотреба и насилие спрямо непридружени мигранти по миграционните пътища към и в рамките на ЕС.

Потенциален риск от експлоатация от страна на трафикантите спрямо нелегалните мигранти в отдалечени места.

Онлайн злоупотребата с деца по време на пандемията нарасна.

Сексуалната злоупотреба с деца в интернет в рамките на ЕС по време на пандемията се е увеличила, заяви изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол

Особена загриженост предизвиква засилената активност на онези, които търсят материал за сексуална злоупотреба с деца, заяви тя по време на сесия на Европейския парламент.

Европол арестува 70 души в 16 държави за трафик на деца

Полицейските служби в няколко европейски страни са арестували 70 човека в хода на специална операция срещу трафика на деца, обяви днес ...

За засилена активност на педофилите са сигнализирали правораздавателните органи в 27 държави-членки на ЕС, които са регистрирали ръст на достъп до нелегални сайтове и са затворили интернет-платформи за размяна на детска порнография.

Според разследващите служители на Европол, престъпниците имали улеснен достъп до децата, разговаряйки с тях в „тъмната мрежа“ (dark web) – пространство в интернет, достъпът до който е възможен със специален софтуер или права на достъп.

По време на пандемията се наблюдава нарастване на киберпрестъпността, докато много хора бяха принудени да работят от къщи и да пазаруват през интернет.

Вижте още:

Коронавирусът спря мигрантите, огромен спад на наплива към Гърция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com