Евросоциалистите номинираха Аштън, Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир

22683
Евросоциалистите номинираха Аштън, Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир

Европейските социалисти предлагат премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи за Нобелова награда за мир. В писмо до председателя на норвежкия Нобелов комитет Торбьорн Ягланд освен двамата премиери от Партията на европейските социалисти предлагат и извънредния представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън, предаде Стандарт нюз.

Причината за тройната номинация е подписаното през пролетта на миналата година споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, което се случи под натиска на ЕС и с посредничеството на баронеса Аштън.

Косово няма да допусне Сърбия да организира избори на негова територия

Сърбия не може да организира избори в Косово. Това е заявил Беким Чолаку, съветник на косовският премиер Хашим Тачи, цитиран днес от ср...

„Със споразумението от април 2013 г. тримата постигнаха значителна стъпка напред. Дълго време всички си мислеха, че това не е възможно. Предлагаме Аштън, Дачич и Тачи за Нобелова награда за мир, защото те имат и допълнително желание за траен мирен процс между Сърбия и Косово", обясни пред германския Die Welt председателят на ПЕС Ханес Свобода. По думите му това е важно за стабилността в региона и за признаването на албанското население.

В писмото се посочва, че отношенията между Сърбия и Косово „са крехки, но все пак ги има". Усилията за нормални отношения между двете страни са „безпрецедентни и предоставят възможност за постигане на траен мир в региона".

Това не е първа номинация за Аштън,, Дачич и Тачи. Те вече бяха предложени за Нобел за мир от американски конгресмени. Наградата се присъжда през декември, но срокът за предложения изтича на 1 февруари.

Други номинации все още не са известни, с изключение на предложението на двама норвежки депутати за Едуард Сноудън.

40% безработица в Косово

В Косово броят на безработните достигна 40 на сто. Това се казва в доклад на Световната банка /СБ/ оповестен в Прищина, предаде БГНЕС. ...

През 2013 г. отличието получи Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа