Евростат: България и Румъния първенци по непълнолетни майки

1319
Евростат: България и Румъния първенци по непълнолетни майки
Снимка: iStock/Guliver

Рифеа Станеску ражда първото си дете, когато е едва на 12. Дъщеря ѝ Мария пък става майка на 11. Така само 23-годишна Рифеа се превръща в най-младата баба в Европа, разказва "Райнише Пост". "Радвам се, че съм негова баба. Но си пожелавах друго за Мария - и за мен самата", признава Рифеа в едно интервю.

България и Румъния - първенци по млади майки

По данни на Евростат България и Румъния са държавите с най-висок процент на непълнолетни майки в Европейския съюз. 12,5% от всички раждания на първо дете през 2017 година в България са на жени под 20-годишна възраст. В Румъния стойността е малко по-ниска - 12,1%. Средно за ЕС тийнейджърките–майки са едва 4% от всички родилки. В Дания, Италия, Словения, Нидерландия, Люксембург и Швеция те са дори под два процента.

Всяка четвърта майка под 18-годишна възраст в ЕС е румънка. 83 процента от младите майки в Румъния преустановяват образованието си по време на бременността или след раждането. И в случая съвсем не става въпрос само за представителки на ромското малцинство.

Всеки четвърти румънски тийнейджър се е заразявал с болест, предавана по полов път, е цитиран да казва депутатът Стефан Паларие от Съюз за спасение на Румъния. “Това не е уличен проблем или проблем на бедните, а засяга цялото младо поколение на Румъния“, допълва той.

Против часовете по сексуална просвета

Липсата на сексуално образование в Румъния е познат проблем. Но идеята на президента Клаус Йоханис да бъдат въведени такива часове в училищата среща сериозна съпротива. Часовете по сексуална просвета са “атака срещу невинността на нашите деца“ и водят до преждевременно започване на полов живот, твърдят от румънската православна църква. Децата трябва да бъдат пазени, смятат и от популистката партия "Алианс за обединението на румънците". Социалистите, консервативното крило в управляващата Национална либерална партия, както и Партията на унгарското малцинство също се обявиха срещу сексуалната просвета. Така инициативата беше саботирана.

Отговорната комисия в парламента подготви законопроект, в който се говори за здравна, вместо за сексуална просвета, която може да се провежда с разрешението на родителите. Президентът обаче подаде конституционната жалба срещу законопроекта, защото в него нито се споменава, че целта е предотвратяване на нежеланата бременност и предаването на болести по полов път, нито става ясно колко често тези занятия ще се провеждат. Конституционният съд отхвърли жалбата на президента миналия септември. Оттогава в парламентарните комисии продължават да се водят остри, но безрезултатни полемики по темата.

Децата – жертва на политическия опортюнизъм

Румънският вицепремиер Дан Барна предупреди, че ако за провеждане на сексуална просвета се изисква разрешението на родителите, то надали ще стигне до децата, които действително се нуждаят от нея. Вместо това той се застъпва за правото на родителите да се откажат от занятията. “Тези, които все още искат да живеят в Средновековието, могат да го направят. Но не може да става така, че децата да нямат право на сексуална просвета и тя да е грижа единствено на родителите, които се грижат за децата си”, смята той.

И докато от Съюза за спасение на Румъния се борят за повече просвета в училищата, техните коалиционните партньори от Националната либерална партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния имат резерви. Те се опасяват да не разочароват своите консервативни избиратели. “Не знам в какъв свят живеят румънските парламентаристи, но всяка година 15 хиляди момичета биват изхвърляни към периферията на обществото заради невежество и липса на достатъчно знания”, казва в тази връзка социологът Гелу Думиница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа