Еврозоната и Гърция с принципно споразумение

32422
Еврозоната и Гърция с принципно споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver

Предварително споразумение за удължаване на спасителната програма на ЕС и МВФ вече има. То е изготвено от финансовите министри на страните-членки на еврозоната (Еврогрупата). Според БНТ освен за удължаване на настоящата спасителна програма с четири месеца, двете страни са се разбрали за нови реформи и трета спасителна програма. Може обаче да има корекции, тъй като се уточняват още детайли.

Най-големи претенции към Гърция има Германия. Тя иска „значителните подобрения” на обещанията за реформа от страна на Атина. „Може би ще има детайли по-късно – нека видим”, сподели гръцки представител пред Reuters. Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум.

Чешкият президент поиска Гърция да напусне еврозоната

Гърция трябва да напусне самостоятелно еврозоната или да бъде изключена от нея, заяви президентът на Чехия Милош Земан. Според чешкия ...

В края на февруари изтича срокът за оказване на помощ от ЕС и МВФ за Гърция на стойност 240 млрд. евро.

Сценарии

Германия ще загуби най-много от излизането на Гърция от еврозоната, в сравнение с останалите държави, които са я кредитирали. Това показва анализ на германското издание "Ди Велт".

Според данните Берлин ще загуби 92,7 млрд. евро, което е 3,3% от Брутния вътрешен продект (БВП) на страната или една трета от националния й бюджет.

На второ място е Франция със загуби от 71,5 млрд. евро или 3,5% от БВП, а на трето място е Италия с 62,1 млрд. евро загуби в размер на 3,8 от БВП.

И ако сумата от 330 млрд. евро за Гърция се е дала от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, то тези средства са били осигурени от Националните бюджети.

Според оценка на експертите ако страната все пак излезе от еврозонта, за стабилизирането на валутния съюз ще бъдат необходими още 250 млрд. евро.

Анализът на "Ди Велт" се появи на фона на информация, че ЕЦБ се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, пише БГНЕС. Има вече и разработен план, твърди "Шпигел".

Гърция ще иска среща на върха на ЕС при провал на преговорите

Гърция ще поиска среща на върха на ЕС, ако на днешните преговори не се постигне решение за кризата с кредитната й програма, предаде БГН...

Междувременно, след като вчера Волфганг Шойбле реагира много остро на искането на Гърция да бъде удължена с шест месеца спасителната програма, днес Ангела Меркел смекчи леко тона. Това дава оптимизъм, че няма да има повече сътресения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com