Еврозоната със стъпка по-близо до банков съюз

56115
Еврозоната със стъпка по-близо до банков съюз
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансовите министри от еврозоната постигнаха напредък по някои детайли на плана при закриване на банки, павирайки пътя за завършване на банковия съюз в еврозоната, което ще върне доверието във финансовия сектор и ще подпомогне растежа.

След повече от пет години във финансова буря, която фалира банки и повлече надолу държави като Ирландия и Испания, Европа иска да завърши своя най-голям проект след въвеждането на еврото – рамка едновременно следяща банките и ограничаваща техните проблеми.

Ирландия се готви да приключи със спасителната програма на МВФ и ЕС

През следващия месец Ирландия ще е първата страна от еврозоната, която ще излезе от спасителния план, след като ЕС и МВФ завършиха окон...

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта важността на преговорите за завършване на банковия съюз казвайки, че се надява министрите да постигнат договорка преди срещата на европейските лидери.

Това даде на финансовите министри 36 часа да изготвят споразумение за агенция и фонд за закриване на слабите банки, да допълнят наблюдението на ЕЦБ над сектора.

Основна част от проекта беше договорена след седем часови преговори за това, как да се гарантира финансиране за затваряните банки.

Това споразумение увеличава шансовете за цялостна сделка по черновата за справяне с провалилите се кредитори. Според плана, банките ще осигурят парите за затварянето на неуспешните кредитори, внасяйки 55 млрд. евро за общо 10 години във Фонда за единно решение. Дотогава, ако няма достатъчно пари за плащания, правителствата ще могат да налагат още вземания на банките.

Ако правителствата нямат достатъчни пари, ще вземат заем от Европейския стабилизационен механизъм.

Еврозоната излиза от рецесията

БВП на 17 страни от еврозоната нарасна през второто тримесечие на 2013 с 0,3% в сравнение с предходните три месеца, показват окончате...

Това е победа за Германия, която не искаше страните от еврозоната да си поделят разходите по ликвидирането на банките.

Когато Фондът за единно решение бъде пълен, през 2025 г., ще се събират допълнителни средства за спешно финансиране от самия фонд чрез заеми, гласи проектоспоразумението на финансовите министри.

Министрите вече договориха друга част от банковия съюз, правейки ЕЦБ надзорник на по-големите регионални банки от края на 2014 г.

Остава да се избере агенция, която ще следи проблемите при ликвидирането на банките. Все още има въпроси около новата процедура за закриване на банка. Циркулиращ сред дипломати документ показва, че се задава изключително сложна структура.

Ройтерс

Според Евростат еврозоната е излязла от рецесията

БВП на страните от еврозоната е нараснал с 0,3% през второто тримесечие на 2013 година спрямо предходните три месеца, заяви Евростат пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа