Финансовите министри на Г-20 поискаха Великобритания да остане в ЕС

2702
Финансовите министри на Г-20 поискаха Великобритания да остане в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

На срещата си в Шанхай министрите на финансите на Г-20 дадоха единодушната си подкрепа на британското правителство, разтревожени от шока, който би представлявал за световната икономика излизането на Великобритания от ЕС.

Комюникето за срещата на финансовите министри на най-богатите страни на планетата сочи още в първия параграф евентуалния шок от напускането на Евросъюза от Великобритания сред рисковете, надвиснали над съживяването на световната икономика. По въпроса фактически нямаше дебати, цитира АФП френския министър на финансите Мишел Сапен. Моментално бе решено въпросът да се включи в текста, заяви управителят на МВФ Кристин Лагард.

Един от най-популярните британски политици започна кампания за излизане от ЕС

Кметът на Лондон Борис Джонсън започна активната си кампания за излизане на Великобритания от ЕС. Референдумът на Острова, в който граж...

Въпросът за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде подложен на референдум на 23 юни, след като Дейвид Камерън постигна отстъпки от страна на 27-те останали членки на ЕС относно зачитането на британските интереси. Лидерът на британските консерватори води кампания за оставане в ЕС, но партията му е дълбоко разединена, а и в самото правителство има министри, които подкрепят излизането.

Единодушната присъда на финансовите министри на Г-20 е, че Brexit ще е шок за световната икономика, а след като това ще е шок за световната икономика, представете си какво ще бъде за Великобритания, заяви за BBC от Шанхай британският финансов министър Джордж Озбърн. Показателен за тревогата на деловите среди е фактът, че британската лира падна през седмицата на най-ниското си равнище спрямо долара от близо седем години.

Световната икономика е изправена пред повече рискове отколкото когато и да било след финансовата криза през 2008 г. и следователно това би бил най-лошият момент да се поеме огромното икономическо предизвикателство Brexit, смята Озбърн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа