Финландия: От 100 години знаем, че има зло от другата страна на границата и сега се подготвяме

20726
Финландия: От 100 години знаем, че има зло от другата страна на границата и сега се подготвяме
Снимка: iStock

Когато Асоциацията на финландските резервисти (FRA) обяви наскоро началото на отбранителни курсове за цивилни жени в град Хемеенлина, Южна Финландия, 400-те места се запълват веднага, пише Los Angeles Times в своя статия. В списъка на чакащите остават още 500 жени. Темите на курса включват стрелба, киберсигурност и какво е нужно да направим през първите няколко дни в случай на инвазия на чужди войски.

„Не бих го нарекъл страх“, коментира огромния интерес към курса сержант Соня Айрики, 39-годишна резервистка, която ще води обучението през следващия месец. „Става въпрос по-скоро за подготовка.“

Финландия има население от 5,5 милиона души, а границата й с Русия е дълга 1340 км. Историята й с руската държава е също така дълга и сложна. През 1809 г. Русия анексира Финландия, след войната с Швеция. Финландия обявява своята независимост през 1917 г., докато Русия е заета с Октомврийската революция, но 22 години по-късно Съветите отново нахлуват.

ОЩЕ: Израелски медии: Да се запази неутралитет във войната между Русия и Украйна вече е невъзможно 

Въпреки че руската армия значително превъзхожда по численост финландската, финландците успяват да отблъснат Съветския съюз, използвайки снайперисти в замръзналите гори и коктейли Молотов — тяхно собствено изобретение, с които взривяват танковете.

В крайна сметка Финландия подписва мирен договор - Московското примирие от 1944 г., според който отстъпва около 10% от територията си на Съветския съюз.

По време на Студената война Финландия дори охлажда отношенията си със САЩ в опит да балансира неспокойните си отношения със СССР и да остане независима държава. След разпадането на Съветския съюз прагматичната тактика за оцеляване продължава. Във външната политика Финландия посочва съюзниците си, но никога не споменава публично своите врагове, макар че той всъщност е само един и всеки е наясно кой именно е той.

Това се промени след нахлуването на Русия в Украйна. „Сега маските са свалени“, заяви президентът на Финландия Саули Нийнистьо в деня на инвазията. В анкета на националния вестник Ilta-Sanomat от миналия месец коя е най-голямата заплаха за страната, 74% от финландците посочват Русия – само година по-рано този процент е бил едва 15%.

Изведнъж Финландия заговори за присъединяване към НАТО. По никой друг въпрос в страната общественото мнение не се е променило толкова драстично в последните години. През 2017 г., например, когато Финландия празнува стогодишнината си, само 19% от населението подкрепя присъединяването към Алианса. Проучванията показват, че тази цифра вече е 68%.

И експертите прогнозират, че тя може да нарасне до 80%, ако лидерите на страната одобрят идеята. Засега премиерът Сана Марин и нейното правителство все още не са заели позиция.

За втори път тази година: Руски хеликоптер наруши въздушното пространство на Финландия

Руски хеликоптер е нарушил въздушното пространство на Финландия. Инцидентът е станал в южната част на страната. Това съобщиха от финлан...

За да може Финландия да се присъедини към НАТО, финландският парламент трябва да гласува за кандидатстване и всички 30 страни членки на Алианса да подкрепят кандидатурата. Само тогава за Финландия ще се задейства най-важният член 5 на НАТО, който гласи, че атака срещу един от съюзниците е атака срещу всички.

Путин не каза какъв ще бъде ответният му удар, ако Финландия се присъедини към НАТО, но експерти предполагат, че са възможни както икономически санкции и кибератаки, така и дори военни действия. Въпросът към финландските законодатели е дали запазването на досегашното положение или присъединяването към Алианса носи по-голям риск.

ОЩЕ: Финландия: Искаме членство в НАТО възможно най-скоро със или без Швеция 

Външният министър Пека Хаависто коментира преди дни, че инвазията в Украйна е разкрила колко опасен агресор е Русия. Тя е в състояние да мобилизира 100 000 войници срещу съседна държава и може би дори е готова да изпълни заплахите си да използва ядрени или други неконвенционални оръжия.

Така или иначе в много отношения Финландия винаги се е подготвяла за война с Русия. В столицата Хелзинки има над 5000 бомбоубежища. Обширната система на метрото – която между другото включва плувен басейн, музей, магазини и ресторанти – разполага и с убежища за спешни случаи. Тези бомбоубежища могат да осигурят снабдяване с храна за около две седмици на населението от 630 000 жители, в случай че Русия отново нападне Финландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com