Финландия забранява влизането на руснаци с шенгенски туристически визи

4140
Финландия забранява влизането на руснаци с шенгенски туристически визи
Снимка: iStock

Хелзинки обяви, че ще "ограничи значително влизането на руски граждани" през "следващите дни", след като Финландия отбеляза наплив през източната си граница след заповедта на Русия за мобилизация. "На тези, които идват само с цел туризъм, ще им бъде забранено да влизат", заяви днес външният министър Пекка Хаависто пред репортери, предаде Нова телевизия.

Това се отнася както за руснаци, пътуващи с туристически визи, издадени от Финландия, така и за туристически визи, издадени от всяка друга страна от Шенгенското пространство, каза Хаависто. Министърът подчерта, че решението ще бъде финализирано в "следващите дни". "Вярвам, че след решението на правителството кандидатстването ще може да започне много бързо", каза той.

Удвоил се е броят на влизащите във Финландия руснаци заради мобилизацията

Броят на руснаците, влизащи във Финландия, се е удвоил, откакто Москва обяви мобилизация за войната в Украйна, съобщи говорител на гран...

Комитетът по външна политика и политика на сигурност към правителството също прие новите туристически визи да бъдат ограничени. Като оправдание Финландия посочва "сериозното увреждане на международната си позиция", за разлика от балтийските страни, които определят туризма от Русия като заплаха за сигурността. "Взехме за отправна точка практиката, създадена от Шенгенската система, да се отказва влизане на основание застрашаване на международните отношения", каза Хаависто.

Броят на руснаците, влизащи във Финландия, се е удвоил - в четвъртък са влезли повече от 6000 руснаци - откакто Москва обяви мобилизация за войната в Украйна, заяви в петък пред АФП говорител на граничната агенция. След облекчаването на ограниченията на Covid-19 през юли се наблюдава и бум на руските туристи, както и нарастващ отпор в Европа срещу допускането им, докато войната в Украйна бушува.

В четвъртък министър-председателят Сана Марин заяви, че "руският туризъм и пътувания трябва да бъдат спрени, включително транзитното преминаване през Финландия". Финландия призовава за решение на ЕС за ограничаване на визите за руснаци, но в сряда Хаависто заяви, че "не може да се гарантира, че това ще се случи много бързо".

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила, оставяйки Финландия като последната съседна на Русия държава в ЕС, през която могат да преминават притежателите на шенгенски визи. 

На финландската граница започнаха да конфискуват еврото на руснаците

Финландските митничари започнаха да отнемат валутата в евро на руснаци, напускащи Финландия в посока към Руската федерация - новите пра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа