X
 
 

Физическият убиец на Ян Куцияк призна вината си

1095 0
Физическият убиец на Ян Куцияк призна вината си
Снимка: Pixabay
Един от четиримата заподозрени, обвинени в убийството през 2018 година на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк, се призна за виновен в драматични показания пред съда, предаде БГНЕС.

Бившият професионален войник Мирослав Марчек призна, че е застрелял Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова в дома им в близост до столицата Братислава през февруари 2018 година.

Първа голяма присъда заради убийството на известен словашки журналист

Посредник при двойното убийство на словашки разследващ журналист Ян Куцияк и годеницата му е осъден на 15 години затвор, след като се с...

"Аз съм виновен", заяви 37-годишният Марчек пред съдебните заседатели в Специалния наказателен съд в западния град Пежинок, на 20 километра от столицата Братислава.

"Почуках на вратата. Г-н Куцияк отвори, застрелях го в гърдите", каза Марчек пред съда.

"За съжаление видях, че има още един човек. Тя изтича в кухнята и я застрелях там", добави той, визирайки Кушнирова, преди да се извини на семействата на жертвите.

"Като ги видях по телевизията и видях болката им, ме накара да разкажа какво се е случило. Съжалявам, но не мога да го отменя", каза той.

Томаш Сабо, друг заподозрян в убийството, отрече всякаква съпричастност.

Бившият словашки президент Киска обвинен в данъчни измами

Словашката полиция обвини бившия президент Андрей Киска в данъчни измами, разпалвайки брожения на политическата сцена преди изборите, к...

"Когато Марчек се върна в колата, той каза, че е намерил две мъртви тела", каза Сабо и добави, че Марчек, който е негов братовчед, отхвърлил предложението му да докладва телата в полицията. "Нямам нищо общо с убийствата", каза Сабо пред съда, преди да откаже да бъде подложен на разпит.

Но основният заподозрян, словашкият бизнесмен Мариан Кочнер, който е обвинен в поръчката за убийството, отказа да коментира обвинението срещу себе си, позовавайки се на "възражения" срещу съдържанието.

Според обвинението Кочнер решил "да се отърве от Ян Куцияк физически и по този начин да предотврати по-нататъшното разкриване на неговите (на Кочнер) дейности", след като не успял да намери "каквато и да било мръсотия", за да дискредитира журналиста.

Преди това Кочнер пледираше невинност по обвинението, че е поръчал удара срещу Куцияк, който разследвал бизнес дейностите му.

Убийството предизвика масови протести, които свалиха тогавашния премиер Роберт Фицо и се превърнаха в гръмоотвод за възмущение срещу корупцията по високите нива в страната.

Нови детайли около убийството на словашкия журналист Ян Куциак

Словашки бизнесмен, обвинен в убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куциак, изглежда е решил да го убие, след като не у...

Маскирани, въоръжени полицаи осигуряваха плътна охрана на сградата на съда, където родителите и на Куцияк и Кушнирова присъстваха на процеса.

"Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на минимум 25 години или доживотен затвор", каза за АФП Жана Токолева, говорител на словашката прокуратура.

Миналия месец Золтан Андрушко, един от обвиняемите, който бил посредник в заговора за убийството, беше осъден на 15 години затвор по сделка за правно основание. Той ще даде показания на този процес.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители