Франция държи на ролята на Китай за мира в Украйна

1422
Франция държи на ролята на Китай за мира в Украйна
Снимка: iStock

Китай играе важна роля за "мира и стабилността в света", тъй като Пекин се опитва да посредничи в инвазията на Русия в Украйна. Това заяви френският външен министър Катрин Колона. Тази седмица китайският външен министър Цин Ган е на посещение в Германия, Франция и Норвегия, а днес се срещна с френския си колега Катрин Колон в Париж, предаде АФП.

"Знаем колко важна е ролята на Китай на световната сцена и колко важна е ролята, която той може да играе за световния мир и стабилност", каза Колона на Цин в началото на срещата им. Китай трябва да работи, "за да убеди Русия да се върне към пълното спазване" на Устава на ООН, добави тя преди планираната вечеря с Цин във френското външно министерство.

Писмо с неизвестно вещество е получено във френското посолство в Москва

Писмо с неизвестно вещество е било получено тази вечер в посолството на Франция в Москва, съобщи ТАСС. Пликът е конфискуван, а съдържа...

По-рано Колона е заявила на заседание на кабинета, че Пекин трябва да призове Русия да се "върне към мира", според прессъобщение след заседанието на кабинета. "Необходимо е Китай да използва отношенията си с Русия, за да накара Русия да разбере по-добре, че се намира в безизходица, и да ѝ каже да се върне към разума си", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Скандално: тайната договорка между Макрон и Си за Украйна

Искането идва, след като френският президент Еманюел Макрон посети Китай миналия месец и предизвика полемика, като заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" нито на Вашингтон, нито на Пекин, нито да се забърква в каквато и да било ескалация по отношение на бъдещето на Тайван.

Забележките предизвикаха критики от страна на някои съюзници, включително от германския министър на отбраната Борис Писториус, който ги нарече "неудачни" и добави: "Никога не е имало опасност да станем или да бъдем васал на Съединените щати".

"Изгонете китайския посланик": 80 европейски политици с писмо до френски министър

Близо 80 европейски политици, включително евродепутати, бивши и настоящи министри, се подписаха под писмо до френския външен министър К...

Китай се опитва да се представи като неутрална страна във войната на Русия срещу съседката му, като миналия месец президентът Си Дзинпин проведе първия си телефонен разговор с украинския лидер Володимир Зеленски след нахлуването на Москва.

Макрон иска с помощта на Китай Украйна да започне мирни преговори това лято

Но неотдавнашните коментари на китайския посланик във Франция, поставящи под въпрос суверенитета на бившите съветски държави, поставиха неутралната му позиция под въпрос, а документът с позиция от 12 точки на Пекин за прекратяване на конфликта беше посрещнат скептично от САЩ и НАТО.

Колона каза на Цин, че иска да обсъди и "тревожното отношение" на Северна Корея, визирайки неотдавнашната серия от изстрелвания на ракети от страната. Тя поиска от Цин да помисли как да "отговорим с единство и да продължим да работим за стабилността на полуострова и в региона".

Макрон: Европа трябва да попречи на Русия да спечели войната

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че основната задача в конфликта между Русия и Украйна е да се попречи на Русия да спечели. То...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Руски генерал е арестуван, неясно какво е обвинението

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа