Франция е на крачка от санкции срещу Саудитска Арабия

1177
Франция е на крачка от санкции срещу Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако се докаже, че в убийството на журналиста Джамал Хашоги е замесено саудитското разузнаване, Франция може да наложи санкции на арабското кралство. Това пише Reuters, като цитира изявление на Бенжамен Гриво, говорител на правителството в Париж.

До този момент Франция беше сдържана в изказванията си по повод смъртта на Хашоги, като се съобразяваше с тесните си дипломатически контакти с Рияд и активните си търговски отношения в сфери като енергетика, финанси и оръжия.

Макрон и Тръмп са провели разговор по случая Кашоги

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп са обсъдили в неделя вечерта смъртта на саудитския журналист ...

“Докато фактите не бъдат съвсем точно изяснени и потвърдени от нашите информационни служби, няма да вземаме никакво окончателно решение“, е заявил Гриво. От друга страна обаче, след като случаят се осветли и има доказателства за отговорността на Саудитска Арабия, тогава ще направим нужните изводи и ще предприемем съответните мерки, посочи още говорителят.

Припомняме, че вчера (24 октомври) за първи път Париж публично обяви възможността от налагане на санкции, макар че дипломатите предупреждават, че няма да има „прибързани“ решения и че се изказват опасения да не се нарушат политическите взаимоотношения на Франция с кралството. Гриво добавя, че предприемането на каквито и да е санкции няма да засегне само и единствено ограничаване на оръжейните продажби. Правителственият говорител не дава и допълнителни подробности, пише още агенция "Фокус".

Източник от президентската институция също е уточнил, че страната няма да предприема никакво прибързано решение за „бъдещето на нашата стратегическа връзка“, като е посочил, че “партньорството между Франция и Саудитска Арабия не е свързано само със сътрудничество в отбраната, но също и в области като икономика, култура, енергетика”.

Знаете, в понеделник германският канцлер Ангела Меркел нарече убийството „чудовищно“ и призова да не се изнася оръжие за Рияд, докато не се изясни случаят. За разлика от нея във вторник френският президент Макрон отказа да обсъжда въпроси, свързани с оръжейните доставки.

Убийството на Хашоги: Зловещата картина на саудитския режим и медии

След почти три седмици отричане и отхвърляне на вината саудитските власти най-сетне дадоха заден ход на 19 октомври 2018 г., съобщавайк...

От 2008 до 2017 година Саудитска Арабия е вторият най-голям купувач на френско оръжие, като сделките възлизат общо на повече от 11 милиарда евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com