Франция и Германия искат кардинална промяна на отбраната на ЕС - без оръжие от САЩ

4434
Франция и Германия искат кардинална промяна на отбраната на ЕС - без оръжие от САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Министрите на отбраната на Франция и Германия Жан-Ив льо Диан и Урсула фон дер Лайен обявиха инициатива за кардинално обновяване на общата отбранителна политика на ЕС. Това би трябвало да се случи в периода след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Разработените предложения са били предадени в неделя (11 септември) на Федерика Могерини, която е върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност.

С инициатива в тази посока се обявиха в началото на юли лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел. Върху разработката се трудиха през цялото лято военни експерти от Германия и Франция.

ВВС на САЩ: Сигурността не е безплатна, САЩ ще останат сигурен партньор на Европа

Сигурността не е безплатна. НАТО трябва да има повече и по-добре оборудвани въоръжени сили с подходящия баланс на човешки ресурси и кап...

Представените в документа предложения съдържат мерки в три големи направления за облекчаване на провеждането на операци на ЕС в рамките на общата отбранителна политика, реализирането на решенията в отбранителната област, приети на различни срещи на върха на ЕС на основата на разгръщане на военно-промишленото и технологично сътрудничество, „носещо иновативен и съревнователен характер”.

Последната точка е насочена към това страните от ЕС да спрат масовите покупки на военна техника и оръжия от САЩ. В тази връзка се предлага да се осъществи програма за създаване на европейски самолети-цистерни, системи за спътникова връзка, оборудване за компютърна сигурност, да се завърши програмата за безпилотни летателни апарати MALE. За това трябва да съдейства Европейската отбранителна агенция.

„Като имаме предвид, че Великобритания напуска ЕС, на нас ще ни се наложи да действаме в състав от 27 страни и това изисква засилване на солидарността и отбранителните възможности на Евросъюза, което е необходимо за осигуряване на ефективна защита на границите на общността и нейните граждани”, се подчертава в доклада.

В него се отделя специално внимание на повишаване на оперативността и ефективността на външните операции и военни мисии на ЕС. Експертите отбелязват в тази връзка многобройните недостатъци в подготовката на такива операции и логистичното им осигуряване. Предлага се предварително да се разпределят ролите в подготовката на военен контингент, съветници по стратегически въпроси, обемите на необходимото материално-техническо снабдяване. Значителна част от тези задачи за предварителна подготовка на „елементите” на бъдещите мисии се предлага да се възложат на Еврокорпуса, в който влизат части на шест страни от ЕС с щаб в Страсбург.

Сред предложенията е създаването на единно европейско командване на военно-медицински структури, за да се осигури тяхната взаимозаменяемост. Предлага се създаването и на съвместен транспортно-логистичен център, осигуряващ бързо прехвърляне на войски и товари по въздух, суша и море.

Лидерът на управляващата партия в Полша иска повече пари за отбрана

Лидерът на управляващата в Полша партия Право и справедливост Ярослав Качински се обяви за увеличаване на отбранителните разходи на стр...

Експертите смятат за важно да има ефективно снабдяване със спътникова информация на корабите по (морските) граници и сухопътните гранични структури на ЕС, както и да се разработи обща система за базова подготовка на офицерите за армиите на страните от ЕС.

Франция и Германия предлагат да се създаде система за ефективно съвместно финансиране на транспорта и материалното осигуряване на военните мисии на ЕС.

В доклада се подчертава важността на повишаването на „способността за разгъване на европейските тактически групировки включващи до 1500 души, предназначени за разгъване за 10 дена за срок до 3 месеца. Такива формирования, обаче, никога не са използвани реално в ЕС.

Сред предложенията са и инициативи за засилване на сътрудничеството с НАТО и разгъване на партньорства със страните от Африка.

Според източник от френското министерство на отбраната целта на съвместната инициатива на Франция и Германия е европейската отбраната да стане „по-действена, по-ефективна, без подмяна на националните военни ведомства, които остават по принцип ключови за безопасността на страните-членки на ЕС“. "Искаме операциите на ЕС да се задействат по-опростено", добави източникът, според когото министрите подготвят конкретни предложения, а не просто „общи идеи“.

НАТО очаква да увеличи разходите си за отбрана с 3%

НАТО очаква увеличение на разходите си за отбрана с 8 млрд. долара, или 3%, през тази година. Това заяви генералният секретар на Алианс...

„Това е истински план за активизиране на съществуващата програма за създаване на единна отбранителна система на Европейския съюз”, подчертава "Зюдойче Цайтунг", цитиран от БГНЕС. Такава система, уверени са авторите, трябва да стане „глобална, реалистична и надеждна”. Тя ще бъде отворена за участие на всички страни от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com