Франкфурт на Майн очаква 1 млн. души за 25 години от обединението на Германия

7827
Франкфурт на Майн очаква 1 млн. души за 25 години от обединението на Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

Мегаполисът Франкфурт на Майн се превърна в център на официалните чествания по повод националния разник на Германия. Страната го отбелязва по особен начин – навършват се 25 години от обединението на Западна и Източна Германия. Над 1 млн. гости се очакват днес да посетят по този повод града на река Майн, предаде БНР.

С тържествена меса „Любов без граници“, в която участваха представители на основните вероизповедания в Германия - християни, юдеи, мюсюлмани и будисти, в историческата катедрала „Свети Бартоломей“ във Франкфурт – започнаха официалните тържества, посветени на 25-годишнина от обединението на Германия. Символичен домакин на честванията е министър-председателят на провинция Хесен Фолкер Буфие. 

В Молдова се проведе митинг за обединение с Румъния

Привържениците за обединяването на Молдова с Румъния организираха митинг на главния площад на молдовската столица Кишинев и призоваха...

На месата всички представители на религиозните общности говориха за необходимостта да живеем в мир, а хората, изповядващи различни религии, но живеещи в Германия – да имат респект към различните и да уважават законите и традициите на държавата. 

В църковната меса и в официалното честване в операта, където тържествено слово произнесе федералният президент Йоахим Гаук, присъстваха още канцлерът г-жа Меркел, министри от правителството, конституционните съдии, министър-председателите на почти всички федерални провинции. 

Очакван акцент в изказването на президента Гаук беше мирната революция преди 25 години, довела до обединението на двете части на разделената след Втората световна война Германия и изпитанията, пред които сега тя е изправена – бежанската вълна, заляла страната като най-привлекателна със социалните си придобивки и възможност за реализация. Същевременно обаче и президентът Гаук, и религиозните лидери, които говориха преди него, поискаха взаимна търпимост и респект на всички хора, които искат да живеят в Германия. 

Довечера Бранденбургската врата ще е център на всенародните тържества, където се очакват популярни и известни изпълнители от преди 25 години и днес, а така също и спектакъл от фойерверки.

Безработицата в Германия достигна рекордно ниски нива

Безработицата в Германия достигна най-ниското ниво от падането на Берлинската стена. Това става ясно от официалните данни на местната с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа