Френският премиер критикува специалните служби на страната

17908
Френският премиер критикува специалните служби на страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският премиер Мануел Валс заяви, че големият брой убити по време на тридневните атаки в Париж показна ясно наличието на пропуски в спецслужбите.

"Има очевидни слабости. Когато са убити 17 души, това означава, че са налице недостатъци", посочи той пред телевизия BFMTV, предаде БГНЕС. "Но става дума и за стотици хора, които заминават за Сирия, Ирак, преминават терористична подготовка в тези страни. Когато се завръщат, има арести, задържания, проверки", добави премиерът.

Той отбеляза, че с подобни проблеми се сблъскват и други държави въпреки предприеманите мерки за сигурност и съвместната интернационална дейност. "Несъмнено, в системата има уязвимости и ние ще реагираме", увери Мануел Валс. Той добави, че лично президентът Франсоа Оланд е взел решението за атаката на сградата с терористите. "Решението за щурма бе взето от президента съвместно с премиера и министъра на вътрешните работи", каза той.

Заложническата драма в Монпелие приключи успешно

Криминален инцидент - това представлява случаят във френския град Монпелие, при който крадец в бижутерски магазин взе двама заложници. ...

Междувременно стана ясно, че нападателят на еврейския магазин в Париж Амеди Кулибали е заложил и експлозиви в хранителния магазин. Неговата жена - Хаят Бумедине, която също е заподозряна като участник в събитията, които разтърсиха Франция през последните три дни, все още е издирвана от полицията.

Развръзката в Демартен

26-годишният заложник на двамата стрелци, нападнали редакцията на "Шарли ебдо", е успял да избяга от тях, когато е започнал щурмът на френските командоси, предаде БГНЕС.

Мъжът излезе жив и здрав от сградата на печатницата в град Демартен-ан-Гоел, където въоръжените терористи се бяха укрили. Той е успял да избяга от тях и се е скрил вътре в сградата, като се е заключил в една стая, когато нападателите са се отправили навън и са открили огън срещу командосите.

Оказа се, че графичният дизайнер е успял да се скрие в шкаф под мивка в столова на горния етаж. Той е пращал SMS-и на полицията и е дал важни подробности за обстановката, което е помогнало на спецчастите да извършат успешно атаката срещу терористите.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши бяха убити пред сградата в опит да си проправят път през полицаите. Източници за сигурност съобщиха пред АФП, че по време на щурма един полицай е леко ранен, но не дадоха повече подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа