Френското правителство оцеля след два вота на недоверие в един ден

1352
Френското правителство оцеля след два вота на недоверие в един ден
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на президента на Франция Еманюел Макрон оцеля след два вота на недоверие в един ден, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Лявата и дясната опозиция във Френското национално събрание поиска отделно вот на недоверие. И двете гласувания обаче бяха предварително обречени, тъй като партията на Макрон „Република, напред!“ разполага с комфортно мнозинство в парламента.

Макрон очаква Европа да се развива "на три кръга"

Политическото устройство на Европа ще се промени през следващите години. До 15 години Европа ще бъде изградена от три кръга. Бъдещето...

143 депутати подкрепиха предложението на десните партии - далеч по-малко от необходимите 289 гласа. За вота на недоверие, поискан от френските комунисти, социалисти и движението „Непокорна Франция“, подкрепата беше още по-ниска - едва 74 гласа.

Макрон бе подложен на остри атаки както от ляво, така и от дясно, заради неадекватната си реакция по „случая Бенала“. По време на дебатите в Националното събрание лидерът на „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон заяви, че проблемът не е само в Бенала. „Заразата е много по-сериозна. Нарича се „президенциализъм“, подчерта Меланшон.

Припомняме, че на 20 юли беше разпространен видеозапис, на който близкият до Макрон 26-годишен Александър Бенала, част от президентската администрация, преоблечен като полицай, на 1-ви май упражнява насилие над демонстранти в Латинския квартал на Париж. Той беше изправен пред обвинения в нападение, незаконно използване на полицейски отличителни знаци и съучастие в неправомерно използване на кадри от системите за видеонаблюдение.

Разкритията, че висшите служители от кабинета на Макрон отдавна са знаели за инцидента, предизвикаха яростни обвинения в опит за прикриване на престъплението.

Eксбодигардът на Макрон се разкая

Бившия служител, отговарящ за безопасността на френския президент Еманюел Макрон призна, че е "допуснал грешка" в поведението си по вре...

Макрон определи скандала като „буря в чаша вода“ и категорично отхвърли появилите се спекулации, че Бенала, който е от марокански произход, е негов любовник.

Рейтингът на най-младия в историята на Франция президент отбеляза нов антирекорд и е на най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност. Преди да бъде избран за президент, Макрон, който се определя като центрист, беше министър на икономиката в правителството на социалиста Франсоа Оланд. Бившият инвестиционен банкер Макрон беше член на Социалистическата партия на Франция в периода 2006 - 2009 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа