Генералният секретар на НАТО: Хибридната война намира почва в България

11921
Генералният секретар на НАТО: Хибридната война намира почва в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Знаем, че както десни, така и леви националистически партии в страни-членки на ЕС показват ясни симпатии към Русия. Такива партии има в България, Гърция, Унгария и Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за Newsweek.

Коментарът на Расмусен е част от мнението му за т.нар. хибридна война. Това е евроатлантическият термин за стратегията на Русия да дестабилизира Европейския съюз отвътре. Според бившия датски премиер това е по-опасен подход, отколкото политиката на СССР и Студената война. Расмусен счита и, че при много неблагоприятен сценарий Москва може да предприеме военна тактика в Европа като тази, която използва в Украйна. Друг подход са честите информации, свързани с руския ядрен арсенал. Те напомнят каква военна сила е на разположение на Москва, казва Расмусен.

Русия възропта: Неядрени страни влизат в учения с американско ядрено оръжие

Неядрени страни от НАТО се привличат към учения с използването на американско ядрено оръжие, заяви руският военен министър Сергей Шой...

Русия вече има подход и той е смесица от добре известна военна стратегия, но и от доста по-изтънчени и сложни кампании за дезинформация и пропаганда. В това число влизат опитите на Кремъл да влияе на общественото мнение чрез политически партии и неправителствени организации в чужбина и чрез финансови връзки”, обяснява Расмусен.

Според генералния секретар на НАТО специално Гърция в момента си играе с огъня заради изявленията на премиера си Алексис Ципрас спрямо Русия. „Русия не може да спаси икономически Гърция, защото самата Русия е във фалит. Гърция може да бъде спасена само от Запада”, категоричен е Расмусен.

По отношение на бъдещето на НАТО генералният секретар на Алианса вярва, че НАТО ще си остане основа на сигурността в Европа. Но е необходима и еволюция, казва още той. Според него трябва да се ревизира що е то „акт на агресия” и да се включи в него и хибридната война. Припомняме, че в устава на НАТО е предвидено Алианса да се намеси в защита на своя членка, ако тя бъде атакувана (бел. ред. - чл. 5 на Вашингтонския договор и принципа за колективна отбрана).

„На последната среща на високо равнище на НАТО вече започнахме да обновяваме терминологията и какво означава „акт на агресия”. Считаме, че кибер сигурността е част от колективната сигурност в Алианса. Затова и трябва да обърнем още повече внимание в светлината на хибридната война”, споделя Расмусен.

Гърция иска да е посредник между НАТО и Русия

Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос заяви, че Атина би могла да играе ролята на посредник между Русия и НАТО. "Мисля, че м...

„Запада не може да е наивен. Трябва да имаме по-силна защита срещу хибридната война. Трябва да има повече инвестиции за кибер сигурност, да има по-добро финансиране на разузнаването и да има по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО между членовете му”, категоричен е генералният секретар на Алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com