Германците потъват в дългове заради скъпия ток и високите наеми

4337
Германците потъват в дългове заради скъпия ток и високите наеми
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки доброто икономическо положение на Германия, все повече жители на страната трупат дългове: над 10% от пълнолетните германци са задлъжнели. Ето кои са основните причини:

В Германия броят на частните домакинства, натрупали дългове, става все по-голям. През 2017 година общо 6,91 милиона души не са били в състояние да покриват текущите си разходи, става ясно от германския "Атлас на задлъжняването". А това е с 65 000 повече, отколкото през 2016 година.

Евакуираха училище в Германия

Ученици и учители от училището в Епелборн, федерална провинция Саар, бяха евакуирани заради контакт с агресивен химикал, съобщи вестник...

В публикация на списание "Фокус" се изтъква, че въпреки доброто икономическо положение на Германия, вече за втора поредна година над 10% от пълнолетните граждани на страната са силно задлъжнели.

В кои градове има най-много длъжници?

Трите града с най-високо ниво на задлъжнялост на частните домакинства се намират в провинция Северен Рейн-Вестфалия - това са Дуисбург, Есен и Дортмунд. Близо 17,8% от пълнолетните жители на Дуисбург са натрупали дългове. В Дортмунд става дума за 14,44%, а в Есен - за 13,76%.

От статистиките става ясно, че задлъжнелите мъже са много повече от задлъжнелите жени. Дълговете на мъжете освен това са и като цяло по-високи от тези на дамите. Нивото на задлъжнялост е най-високо в провинциите Бремен, Саксония-Анхалт и Берлин. А на другия полюс се намират Бавария, Баден-Вюртемберг и Тюрингия.

Защо задлъжняват германците?

Берлин превъоръжава Бундесвера за половин милиард евро

На фона на разпространените по-рано медийни доклади за проблемите в Бундесвера, правителството в Берлин планира сключването на редица с...

Почти 70% от всички случаи на задлъжняване се дължат на следните основни причини: безработица (над 20%), заболяване, наркозависимост, нещастен случай (над 15%), раздяла с партньор, развод, смъртен случай в семейството (близо 13%), разхищение на пари (близо 11%), фалит на собствената фирма (8,4%). А най-много длъжници има сред хората на възраст между 30 и 39 години: общо 1,92 млн. души попадат в тази категория.

Според "Атласа на задлъжняването" групата на длъжниците на възраст над 70 години расте най-бързо. Спрямо предходната 2016 година броят на задлъжнелите в тази възрастова група е скочил с 11,5% и е достигнал до 190 000. Авторите на изследването предполагат, че това се дължи на нивото на пенсиите, което все по-често се оказва недостатъчно, за да осигури нормален жизнен стандарт. Според експертите, през идните години този феномен ще се задълбочава.

Впрочем, и немалко германци от средното съсловие, за които би могло да се предполага, че нe изпитват финансови проблеми, задлъжняват. Някои - поради това, че искат да поддържат висок жизнен стандарт, макар и разходите им постоянно да се увеличават. За средното съсловие консумацията играе важна роля. Става дума за символи на благоденствието - като скъпа кола, висококачествена храна, спортни курсове и културни мероприятия. Някои от тези германци обаче не са склонни да намалят разходите си дори и когато изпаднат във финансови затруднения - поради причината, че искат да продължат да живеят както преди. В подобни случаи често се стига до високи дългове, които в един момент вече не могат да бъдат погасени.

Скъпият ток и високите наеми

Силното увеличаване на разходите за живот в Германия също се оказва важен фактор за задлъжняването. Така например, според данни на портала Verivox, през 2017 година цените на електроенергията са били на рекордно високо ниво: докато през 2005 година домакинствата са плащали по 0,1781 евро на киловатчас, през 2017 цената е била вече 0,2818 евро на киловатчас. През 2016 година на близо 330.000 домакинства в Германия им е бил изключен токът - заради неплатени сметки.

Германски полицаи застреляха мъж, нападнал пекарна

Мъж нападна пекарна в германския град Фулда днес рано сутринта и беше застрелян от властите, предаде БГНЕС. От германската полиция съо...

Друг фактор, който тласка дълговете на частните домакинства нагоре, е нарастването на наемите, което особено в големите градове е достигнало драстични размери. В Мюнхен например средният наем на квадратен метър се е повишил от 12,96 евро през 2011 на 17,42 евро през 2016 година. Ръстът на доходите през същия период обаче е бил значително по-нисък.

Според изследване на фондация "Ханс Бьоклер", близо 8,6 милиона домакинства в големите германски градове дават близо 40% от чистите си доходи за наем, ток и режийни.

Анализ на Дойче Веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа