Германия изключи възможността за въоръжаване на ПКК

16974
Германия изключи възможността за въоръжаване на ПКК

Германският външен министър изключи възможността за въоръжаване на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), след като високопоставен партньор на канцлера Ангела Меркел намекна, че това би могло да помогне в борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава”, предаде Reuters. „Няма да има съмнение за това, докато ПКК застрашава Турция с ново насилие”, каза външният министър Франк Валтер-Щайнмайер.

Германия изпраща оръжие на кюрдите в Северен Ирак, но Меркел изключва подкрепата за ПКК, която през последните десетилетия се бори за автономия за кюрдите в Турция и е включена в черните списъци на САЩ и ЕС.

Защо кавказките бойци се бият в Сирия?

През последните две години активността на кавказките бойци намаля значително. Експертите обаче смятат, че това е временно затишие и с ...

Волкер Каудер, лидер на групата на християндемократите на Меркел в парламента, каза пред Spiegel: „Знам за проблемите, които Турция има с ПКК, но да гледаме безучастно как "Ислямска държава" завзема важен граничен град и се превръща във все по-голяма заплаха за глобалната сигурност, не може да бъде решение. Не изключвам въоръжаването на други групи. Но това трябва да се направи заедно с Турция, а не против волята й. Това се отнася и за ПКК”, каза Каудер, чиято партия управлява в коалиция със социалдемократите на Щайнмайер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа