Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия конфискува най-голямата яхта в света, собственост на руски олигарх

14 април 2022, 23:45 часа • 10485 прочитания

Германия официално е конфискувала най-голямата суперяхта в света, собственост на руския олигарх Алишер Усманов, като част от санкциите срещу Москва след избухването на войната в Украйна, съобщиха полицейски източници днес, цитирани от АФП. Дългата 156 метра "Дилбар" се оценява на 600 млн. долара според списание "Форбс", цитирано от БГНЕС.

От октомври миналата година корабът е закотвен за ремонт в корабостроителница в Хамбург. Германските митничари са наблюдавали суперяхтата от няколко седмици, но не са могли да я конфискуват официално по-рано поради правен спор за собствеността ѝ.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

В крайна сметка германската Федерална съдебна полиция посочи, че е успяла "след продължителни разследвания и въпреки укриването чрез офшорни компании да идентифицира собственика на „Dilbar” и това е Гюлбахор Исмаилова, сестрата на Алишер Усманов". "Луксозната яхта сега е под режим на санкции и затова може да бъде конфискувана в Хамбург", добави полицията в Twitter. Руският милиардер и сестра му са обект на европейските санкции срещу руски олигарси, както и срещу членове на техните семейства.

68-годишният Усманов е на шесто място в списъка на Sunday Times на най-богатите хора в Обединеното кралство през 2021 г. Той е един от десетките руски олигарси, засегнати от западните санкции, откакто Москва започна инвазията си в Украйна. Конфискацията на „Dilbar” е само последната от поредицата изземвания на руски суперяхти в рамките на западните санкции.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес