Германия призова за ефективни антикорупционни мерки и работещо правосъдие у нас

1620
Германия призова за ефективни антикорупционни мерки и работещо правосъдие у нас
Снимка: БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е проявил интерес към създаването на нов орган за борба с корупцията в България.

По време на среща с българския държавен глава Румен Радев, Щайнмайер е уверил, че германският бизнес проявява силен интерес към инвестиции в България, но счита за важно условие предприемането на ефективни антикорупционни мерки и работеща правосъдна система в страната. "Колкото по-решителна е България в борбата с корупцията и колкото по-солидна е правосъдната система, толкова повече ще се засилват търговско-икономическите отношения между двете ни страни", заяви германският държавен глава, цитиран от пресслужбата на Румен Радев.

Ще има ли ВАС нов председател?

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков може и да не встъпи в длъжност, ако президентът Румен Радев не...

Двамата разговаряха в четвъртък във Валета преди началото на форума "Арайолуш".

Щайнмайер и Радев се съгласиха, че са необходими единство и решителни мерки в ЕС за защита на демократичните ценности в държавите членки и предотвратяване на външни влияния върху политическия и изборния процес.

Германският президент е уверил българския си колега, че Германия ще подкрепи усилията на страната ни за гарантиране на сигурността на външната граница на ЕС.

Радев подкрепи визията на БСП за борба с корупцията, не вижда Русия като пряка заплаха

Президентът Румен Радев определи 8-те си месеца на поста като трудни, но динамични. Според него през тези 235 дни България е демонстрир...

Румен Радев изрази благодарност за доброто партньорство с Берлин в областта на сигурността и преодоляването на миграционната криза. "България е наясно с важната си отговорност и стриктно изпълнява задълженията си да охранява границите. На фона на непредсказуемата ситуация в региона обаче, е необходима повече европейска солидарност. Националният бюджет на страната ни няма да бъде способен самостоятелно да обезпечи европейската сигурност в случай на нова мащабна миграционна вълна", заяви българският държавен глава.

Франк-Валтер Щайнмайер прие поканата на Румен Радев да посети страната ни през следващата година.

Двамата държавни глави пристигнаха във Валета специално по-рано преди началото на форума "Арайолуш", за да се срещнат и обсъдят състоянието и перспективите пред двустранните отношения, се казва в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа