Германия за първи път дава военни хеликоптери на Украйна, помощ и от Канада

10553
Германия за първи път дава военни хеликоптери на Украйна, помощ и от Канада
Снимка: Getty Images

Германия ще прехвърли на Украйна многоцелеви военни хеликоптери Sea King MK41, които армията ѝ вече не използва. Новината обяви германският военен министър Борис Писториус на 23 януари.

Колко хеликоптера получава Киев?

Така за първи път Берлин ще достави бойни хеликоптери на украинската армия. Става въпрос за 6 машини заедно с резервни части. Германия ще осигури и обучение на украинските военнослужещи.

Киев призова за повече системи за противовъздушна отбрана, след като Русия предприе масови нападения срещу страната по време на зимните празници, при които загинаха и бяха ранени десетки цивилни. Вчера, 23 януари, също имаше масиран обстрел на Русия по Киев, Харков и Павлоград с жертви, ранени и големи щети: Зеленски: Руските удари във вторник убиха 18 души, 130 са ранени (ВИДЕО).

Какво може Sea King?

"Sea King е доказан и надежден хеликоптер, който ще помогне на украинците в много области - от разузнаване над Черно море до транспортиране на войници", съобщи Писториус по време на заседание на Контактната група по отбраната на Украйна, цитиран от Kyiv Independent.

Контактната група за отбрана на Украйна е коалиция от 50 държави и организации, които координират даренията и военните пакети в подкрепа на украинската отбрана срещу Русия.

По-рано този месец германският канцлер Олаф Шолц заяви пред президента на САЩ Джо Байдън, че Берлин едностранно ще предостави на Украйна военни стоки за над 7 милиарда евро през 2024 г. Все още продължава натискът върху Берлин да одобри доставка на ракети "Таурус" с обсег 500 км: Руската пропаганда да не се радва: Ракетите "Таурус" вероятно ще бъдат одобрени до февруари.

Помощ за Украйна от Канада

Канада обяви, че ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ на стойност до 20 млн. долара. Министърът на отбраната Бил Блеър каза по време на 18-ата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, че пакетът ще включва 10 лодки с твърд корпус от Zodiac Hurricane Technologies. Ще има и обучение по английски език за служители на украинските военновъздушни сили, които се учат да управляват изтребители F-16.

Според публикуваното изявление лодките ще помагат на Украйна в множество морски операции, включително търсене и спасяване, превоз на войски и товари, наблюдение и разузнаване. Всеки катер е снабден със сложна сензорна, навигационна и комуникационна система. Даренията ще включват резервни части и обучение на украинските оператори. Очаква се ученията да приключат до края на пролетта на 2024 г.

Канада също така ще предостави инструктори, самолети и помощен персонал в подкрепа на коалицията за обучение на F-16 заедно с Дания, Франция и Норвегия. Програмите за езиково обучение ще започнат през следващия месец.

Още: Украйна: Първите въздушни победи на F-16 срещу Русия ще са още тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com