Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия заплаши, че германски компании ще се изтеглят от Русия заради готвен нов закон

30 май 2018, 12:06 часа • 2252 прочитания

Ако Русия действително приеме закон, според който можеш да лежиш в затвора, ако изпълняваш наложените от ЕС и САЩ антируски санкции, то големите германски компании могат да започнат да се изтеглят от руския пазар. Това заяви заместник-председателя на Бундестага Волфганг Кубицки след среща с колегата си от руската Дума Александър Жуков, предаде ТАСС.

"Законопроектът в сегашния му вид може да доведе до последствия, които не бихте желали", казал Кубицки на Жуков. Германският политик уточнил, че ако законът стане факт, то германските компании може да се откажат да инвестират или въобще да развиват дейност в Русия.

Законопроектът, за който стана въпрос, беше внесен в двете камари на руския парламент на 14 май. Съгласно законовото предложение, което физическо и/или юридическо лице, извършаващо дейност на руска територия, изпълнява наложените антируски санкции, може да влезе в руски затвор за 4 години.

В края на април руският премиер Дмитрий Медведев даде подкрепа да има такава мярка, макар че тогава ставаше въпрос за руски граждани и компании, съобразяващи се с американските санкции срещу Русия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес