Германското оръжие в Украйна се задъхва: Украинците го скъсват от работа (ВИДЕО)

11907
Германското оръжие в Украйна се задъхва: Украинците го скъсват от работа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Месец след доставката на германските артилерийски системи PzH2000 в Украйна, някои от самоходните гаубици PzH2000 след интензивни боеве вече показват признаци на износване и се нуждаят от ремонт, съобщи Spiegel.

В средата на миналата седмица Киев информира германското министерство на отбраната, че някои от доставените на 7 юни Panzerhaubitze 2000 след интензивен обстрел на руски позиции са с по-малка точност. Това се разглежда като признак на износване, така че много гаубици се нуждаят от ремонт.

Бундесверът изхожда от факта, че тези проблеми са свързани с режима на интензивна стрелба, използван от украинските военни. Имна предположение, че зареждащият механизъм на PzH2000 е бил подложен на високо натоварване. В инструкциите за употреба на PzH 2000 като граница на допустимото натоварване вече са посочени 100 изстрела на ден. Украинците обаче стрелят много по-интензивно срещу руснаците. В допълнение, украинците очевидно са се опитали да стрелят със специални боеприпаси на твърде голямо разстояние в първите дни. Тези така наречени "умни боеприпаси" са предназначени изключително за високопрецизна стрелба.

След такива съобщения от Украйна, Бундесверът обеща скоро да изпрати нови резервни части за гаубиците. Това трябва да реши проблема. От Бундесвера казват, че моментите на износване са съвсем естествени: все пак украинците много активно използвали тези артилерийски системи.

Досега германското правителство е доставило на Украйна 7 артилерийски системи Panzerhaubitze 2000 и се очаква скоро да пристигнат още 3 самоходни гаубици. Преди това украински военнослужещи бяха обучени в Германия как да използват системата.

Малко след доставката на тези оръжия от Германия в социалните мрежи се появиха видеоклипове, в които украински войници се възхищават на германските гаубици и тяхната ефективност. В тези видеоклипове можете също да се види, че украинците често привеждат системата в ускорен режим на стрелба.

Проблемите с Panzerhaubitze 2000 обаче не са единствената причина германското правителство и представители на германската отбранителна индустрия да започнат преговори за изграждане на ремонтен център в Полша. Там ще могат да се извършват по-бързо ремонтни дейности с повредени германски механизми, пристигащи от украинска територия. Други държави също биха могли да участват в този проект. Освен това самата идея за изграждането на такъв център е полезна и поучителна: тя показва, че Берлин се готви в Украйна за продължителна война.

Германските "Гепарди" имат нужда от други боеприпаси

Наскоро се появиха проблеми с доставката на боеприпаси за двуцевния зенитен брониран комплекс "Гепард", чиито първи 5 образеца скоро бяха доставени в Украйна. По време на тестови стрелби в Германия се оказа, че това подобие на танк, стрелящ по самолети, "не разпознава" боеприпаси от норвежки производител. Наложи се да бъде пусната партида от специално подобрени боеприпаси, която да бъде тествана през август.

Досега Германия е изпратила на Украйна само 60 000 снаряда за скорострелните "Гепарди" – 18 снаряда в секунда. Причина: Това оръжие с калибър 35 мм вече не се използва от Бундесвера. Също така не е възможно да се купуват боеприпаси в други страни, където все още се използват "Гепарди". Няма надежда да бъдат получени директно от производителя - окончателното сглобяване на боеприпаси за "Гепарди" се извършва в Швейцария, а нейното правителство категорично отказва да участва по какъвто и да е начин в доставката на оръжия за Украйна.

ОЩЕ: HIMARS, CAESAR и Krab. Историята колко помага западното оръжие на Украйна (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа