Глобите за отказ от прием от бежанци влизат, ако България, Гърция или Италия са залети

2208
Глобите за отказ от прием от бежанци влизат, ако България, Гърция или Италия са залети
Снимка: Getty Images/Guliver

Брюксел иска постоянни квоти за прием на бежанци и големи финансови глоби за държавите, които ги отказват. Година и половина след назначаването си Комисията „Юнкер“ предлага реформа на Дъблинската система за даване на убежище на европейска територия, пише БНР.

Ако някоя от страните с външна европейска граница като България, Гърция или Италия внезапно бъде залята от необичайно много мигранти, автоматично ще се задейства система за разпределение на бежанците между останалите държави по квоти, гласи законопроектът. Всяка държава ще има фиксиран праг за прием на хора въз основа на големината и икономическия си стандарт. Ако прагът от молби за убежище надвиши 150%, съответната страна ще започва да препраща кандидатите в останалите членки докато броят на молбите отново спадне. Практически преместването трябва да се изпълнява в рамките на 15 дни.

В най-черния вариант бежанската криза може да ни удари с половин милиард евро

Ако откажем да приемаме бежанци съгласно квотното разпределение, което одобри ЕС през миналата година за 160 000 бежанци, можем да плат...

Ако някое от правителствата не желае солидарно да изпълни квотата си за прием на бежанци, то ще трябва да плати по 250 000 евро на отказан бежанец. Парите за издръжка ще отидат там, където човекът в крайна сметка бъде настанен.

Досегашната извънредна релокация в полза на Гърция и Италия от 160 000 души не работи ефективно, тъй като страните-членки се бавят с приема на бежанците. Тя обаче остава в сила докато не бъде приета реформата на Дъблин.

Старият „Дъблин“ умря, той беше убит след безпрецедентния наплив към пограничните страни членки, каза комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос. Това предложение е честно и справедливо. Убеден съм, че щом се приеме, нещата радикално ще се променят.

Новите процентни квоти за релокация в бъдеще ще се изчисляват съобразно броя на населението и размера на БВП в съотношение 50 /50. За окончателния брой ще се взима предвид и досегашния прием на бежанци от съответната страна.

Ще се стигне ли до глоба от 250 000 евро в ЕС при отказ да се приеме бежанец?

Днес (4 май) предстои да стане ясно дали ЕС ще одобри условно въвеждането на визи за Шенгенското пространство за турски граждани. ЕК ве...

Регламентът няма да важи за Великобритания, Ирландия и Дания, които имат изключение в договорите си за членство. Законодателното предложение се нуждае от мнозинство в ЕП и квалифициран вот от вътрешните министри, за да влезе в сила.

Външните министри на страните от Централна и Източна Европа реагираха остро на предложените от ЕК задължителни квоти за прием на бежанци. Унгарският първи дипломат Петер Сиярто определи предложението на Брюксел като "изнудване". Словашкият му колега Роберт Калинак заяви, че предложението на ЕК не отговаря на реалността и на практика връща усилията на общността за овладяване на бежанската криза с девет месеца назад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа