X
 
 

Грета Тунберг получи Алтернативната Нобелова награда

890 1
Грета Тунберг получи Алтернативната Нобелова награда
Снимка: Getty Images/Guliver
Наградата „Right Livelihood“, наречена „Алтернативна Нобелова награда“, беше връчена на церемония в Стокхолм, а сред победителите беше климатичната активистка Грета Тунберг, предаде БГНЕС.

Тя беше наградена "за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти", заяви журито.

Тунберг не можа да присъства на събитието, но във видеосъобщение каза: "Битката продължава, никога няма да спрем."

Освен нея награди получиха и още трима активисти. Четиримата победители ще получат около 94 000 евро.

Аминату Хайдер, носителка на една от наградите, повече от 30 години се застъпва за независимостта на Западна Сахара - територия, която Мароко окупира от 1975 г.

Дави Копенава, член на племето Яномами, беше награден като представител на организацията „Футукара Яномами“ за защита на тропическите гори на Амазонка.

Четвъртият носител на наградата е китайската адвокатка Гуо Джианмей за нейната "новаторска и упорита работа" относно правата на жените в Китай. От 1995 г. насам тя и нейните сътрудници предоставят безплатни правни съвети на над 120 000 жени.

Тази година наградата „Right Livelihood“ отбелязва 40-годишен юбилей.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    Демек ал гор е взел алтернативна нобелова награда , а пък тая само му я взима. А , пък ал гор ще я занесе на жоро шорош , а пък той ги дава тези глупости. Един вид пълен кръговрат