Грозев разкри кой се е опитал да убие Зеленски през 2022 г.: Сензационни подробности (ВИДЕО)

10976
Грозев разкри кой се е опитал да убие Зеленски през 2022 г.: Сензационни подробности (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/ЗЫГАРЬ

Елитните руски разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига, известни под псевдонимите "Александър Петров" и "Руслан Боширов", са участвали в подготовката за убийството на украинския президент Володимир Зеленски, разкри българският разследващ журналист Христо Грозев.

Двамата топ разузнавачи са пристигнали в Украйна през Беларус малко преди началото на руската инвазия и са проникнали в Киев със задача да стигнат до Зеленски в правителствения квартал и да го ликвидират, разказа Грозев в интервю за Михаил Зигар. ВИДЕОТО най-долу на 34:27 мин.

Според него групата разузнавачи е била ръководена от генерала от ГРУ Андрей Аверянов. Преди войната същата група е взривила складове за боеприпаси в Чехия и България.

Как руският план се обърква

"Няколко седмици преди началото на войната те са минали откъм Беларус, за да бъдат близо до Киев. Част от тях са влезли в Киев и са се подготвяли да превземат правителствения квартал. Хора, подчинени на Аверянов... Те са били около 30 (човека - бел.ред.), това е много елитна група...".

Грозев разказва, че заедно с колегите си от Bellingcat са успели да проследят разговорите им, от които станало ясно, че задачата им да убият членовете на правителството на Украйна и да всеят хаос в държавата не само не сполучила, но самите руски разузнавачи попаднали в психологически капан и започнали да се чувстват обезверени. Изглежда, че руснаците са сбъркали нещо и са били принудени да се крият в Украйна с месеци.

ОЩЕ: Зеленски: Путин иска да унищожи и вас, скъпи партньори. На полската граница ситуацията е извън всякакъв морал

"Следяхме комуникациите на няколко членове на екипа. И беше едновременно страшно и смешно: страшно, защото виждахме какви са целите им, и смешно, защото с всеки ден те ставаха все по-малко и по-малко "ултрапатриоти" и започнаха да критикуват началството си за зле планираната операция. Отначало написаха на жените си, че ще останат една седмица, после две седмици, а след това месец, шест месеца... Започнаха да се съмняват във верността на жените си - за това може да се напише цял роман. Как екипът, който трябваше да осигури победата на Русия за една седмица, стана психологическа жертва на собствената си война", разказва журналистът.

По думите на Грозев част от тази група е загинала, останалите са успели да напуснат територията на Украйна чак след месеци. Някои от тях продължават и досега да проникват на територията на Украйна, други участват във военните действия от разстояние.

Засега думите на Христо Грозев не могат да бъдат независимо потвърдени, от украинските спецслужби също не са коментирали.

Припомняме, че самият Зеленски разказа преди време, че украинските спецслужби са осуетили досега поне 5 или 6 опита за покушения срещу живота му от началото на войната, но въпреки това от Кремъл не се отказват от опитите си да го премахнат.

Кои са Александър Мишкин и Анатолий Чепига?

Според информация на британското военно разузнаване и предишни разкрития на Bellingcat Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Англия през 2018 г. А според чешките власти те са замесени в експлозиите в оръжеен склад в чешкото село Врбетице през 2014 г., заради които руски дипломати бяха експулсирани от Чехия през април 2021 г.

ОЩЕ: Христо Грозев в подробности за руснаците, обвинени за взривяването на наши оръжейни заводи

"Това са същите хора, които взривиха складове в Чехия и България, отровиха българския бизнесмен Гебрев и Скрипал. Всички тези хора бяха на територията на Украйна, за да заловят или убият политическото ръководство на Украйна", каза още Христо Грозев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа