Група от частната армия "Вагнер" арестуваха край Минск, засилват граничния контрол с Русия

3373
Група от частната армия "Вагнер" арестуваха край Минск, засилват граничния контрол с Русия
Снимка: Getty Images

Общо 33-ма са задържаните руснаци от частната военна компания "Вагнер" край Минск. Група от 32 -ма край санаториум в околностите на града и 1 в южната част на Беларус. За това съобщава агенция БелТА, като се позова на беларуските правоохранителни органи, цитирана от 24 часа.

По отношение на задържаните се води проверка. Според съобщението на правоохранителните органи в Беларус, групата е пристигнала в Минск в нощта срещу 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района на Минск, където привлякла внимание с "нехарактерно за руски туристи поведение" и облекло в стил "милитъри" - а именно, гостите не употребявали алкохол, не посещавали заведения и избягвали контакти с околните.

Арестите били извършени заради подозрения за готвен терористичен акат. Малко по-рано властите получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 бойци, с цел да дестабилизират ситуацията в страната в периода на предизборната кампания за президентските избори в страната, насрочени за 9 август.

Информационната агенцията разпространи списък на задържаните, а държавната телевизия "Беларус-1" показа кадри от задържането на руските граждани.

След спешно заседание при президента Александър Лукашенко обаче беше решено държавният граничен комитет на Беларус да засили оперативното опазване на държавните граници. Новината дойде от държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Той каза, че това включва границата с Руската федерация в рамките на проучване на обстановката, проследяване на лицата, които пресичат държавната граница, включително зелената граница. Тези сили ще бъдат съществено подсилени, отбеляза Равков.

Равков посочи, че ще се извършват и проверки на хора на предизборните прояви, защото сред задържаните има снайперисти, специалисти по взривове и компютърни специалисти.

Вчера лидерът на Беларус Александър Лукашенко поиска обяснение от Москва за случилото се. Все още няма отговор от Кремъл.

Задържаха чуждестранни бойци край Минск

Правоприлагащите органи на Беларус задържаха 32 бойци на частна чуждестранна военна групировка край Минск. Това се е случило в нощта ср...

Днес беларуското външно министерство ще покани посланиците на Русия и на Украйна за разговор във връзка със ситуацията. Защо и Украйна, защото се оказало, че 14 от задържаните са били в Донбас.

Руската дипломатическа мисия в Минск съобщи в Twitter, че посолството им в страната е било официално уведомено за задържаните граждани на Руската федерация.

Какво знаем за частната военна групировка "Вагнер" вижте в тези материали.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа