Групата на Фарадж в Европейския парламент се разпадна

11799
Групата на Фарадж в Европейския парламент се разпадна
Снимка: Getty Images / Guliver

Групата в Европейския парламент на лидера на британските евроскептици Найджъл Фарадж се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май.

Фарадж, чиято Партия на независимостта е все по-популярна у дома, създаде групата "Европа на свобода и пряка демокрация" (EFDD) с популисткото движение "Пет звезди" на италианския комик Бепе Грило. Ударът за Фарадж идва само няколко дни след като ЮКИП спечели първо място в Камарата на общините във Великобритания, предаде БГНЕС.

"Латвийската депутатка Ивета Григуле напусна EFDD. Групата вече няма членове от поне седем страни, така че днес се обявява за разпусната", заяви говорителят на ЕП Жауме Дух в Туитър. Седем е минималният брой партии, необходими за сформиране на група в Европейския парламент.

ЮКИП иска да извади Великобритания от ЕС и също така настоява за по-силен имиграционен контрол. След силно представяне на европейските избори през май Фарадж събра 48 евродепутати за своята група. Най-големият контингент бяха членовете на ЮКИП, следвани от 17 депутати от групата на Грило.

Най-голямата група в ЕП ЕНП изрази задоволство от разпадането на групата на Фарадж. "Първо поражение за евроскептиците! Групата EFDD изчезва с оттеглянето на латвийката Ивета Григуле", написа групата в Туитър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа