Гърция затвори турски училища

2632
Гърция затвори турски училища
Снимка: Gettyimages.com

Недостигът на деца от малцинствата в Гърция принуди властите да затворят 60 училища, от които 9 са турски.

С решение на гръцкото министерство на образованието се намалява драстично броят на часовете по турски език в две гимназии в Ксанти и Комотини, а липсата на достатъчно ученици предизвика закриването на 9 турски училища, което предизвика острата реакция на Турция, пише БГНЕС.

Стачка на гръцките моряци, затруднения очакват българските туристите

Обща стачка на моряците е планирана в Гърция между 22 и 25 септември. Сериозни затруднения очакват българските туристи, желаещи да ...

Председателят на Сдружението на учителите в регион Родопи – Еврос Салих Ахмет заяви, че закриването или сливането на училища на малцинствата без това да е съгласувано с родителите на децата е погрешен, безсмислен и недопустим акт.

„С началото на новата учебна година изгубихме 9 наши училища и ние сме силно разтревожени от този факт. Закриването на училища не е решение на проблема с образованието на малцинствата. Дълг на цялата ни общност е да съхраним средищата, където изучаваме езика и религията си, целта ни е децата ни да получат по-добро и качествено обучение. Досегашната тенденция на закриване и сливане на училищата не повиши качеството на образованието и е грешка това да се аргументира с икономически и други причини“, коментира Ахмет. Той отбеляза, че учебниците по гръцки и турски езици не отговарят на нуждите на съвременното образование и призова за възможно най-бързата им замяна с нови.

Проблемите на турското малцинство в Гърция Ахмет е изложил в доклад до гръцкото министерство на образованието. Учителят по турски език и литература в гимназията за малцинствата в Ксанти Садетин Шакир Хюсеин заяви, че турското малцинство се нуждае от отделна сграда за обучение на децата от средния курс и гимназията, както и от още преподаватели по турски. Според него и в Ксанти, и в Комотини гимназистите се сблъскват с много тежки условия в учебния процес.

Не е приемливо децата да учат в приземния етаж в нездравословна среда и в междучасията да се редуват за излизане в двора, това налага часовете да продължават до късно вечер, а много ученици извън града нямат удобен транспорт и така са лишени от достъп до образование по избор, допълни той и посочи този факт като фактор за намаляване на броя на желаещите.

Гърция отказва да приеме изискванията на МВФ за трудови реформи

Гърция ще заяви пред своите кредитори, че не може да се съобрази с трудовите реформи изисквани от Международния валутен фонд (МВФ) като...

Хюсеин подчерта, че Гърция не спазва двустранното споразумение в сектора на образованието и не издава разрешителни на учители от Турция да практикуват в Ксанти и Комотини, право на това имат само местни специалисти, но натоварването им от 20 часа седмично се вдига на 30. От тази учебна година вече са премахнати и часовете по изкуствата на турски език, тъй като липсват кадри с подходящата специалност. Необходимо е намиране на спешно решение, настоя учителят.

В Родопи и Еврос броят на децата от малцинствените семейства се увеличава сериозно, през тази учебна година в гимназията в Комотини те са със 175 повече и вече наброяват 820 ученици. Налага се спешно строителство на нови класни стаи, както и на съвсем нови сгради за училища за малцинствата, в района живеят достатъчно много техни представители, посочи председателят на съвета на настоятелите Ахмет Емин. Тези искания и протестна декларация ще бъдат изпратени до правителството в Атина, организатор на акцията е депутатът от СИРИЗА Хюсеин Зейбек, избран от района на Ксанти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа