X
 
 

Хиляди протестираха срещу репресии върху съдии в Полша (СНИМКИ)

608 0
Хиляди протестираха срещу репресии върху съдии в Полша (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver
Протести в Полша - хиляди хора излязоха по улиците на над 100 населени места в страната, за да изразят солидарност със съдия Павел Юшчишин, уволнен заради критики срещу реформите в съдебната система. С искане магистрата да бъде върнат на работа, по улиците шестваха и адвокати, и съдии, предава BBC.

Опозицията в Полша свика протест срещу "политизирането на съдебната власт"

Опозицията в Полша е свикала протести за днес, а обвиненията са към управляващите, че политизират съдебната власт. Повод за това стана...

Според медиите,  уволненият магистрат поставил под въпрос  номинацията на съдия, защото е бил назначен от новия политизиран Национален съдебен съвет, който номинира съдиите в Полша.

Най-големият протест се състоя пред сградата на Министерството на правосъдието във Варшава. Много от демонстрантите развяваха флага на ЕС и носиха лозунги като "Солидарност със съдиите".

Юшчишин се появи на протеста във Варшава и заяви пред присъстващите: "Обръщам се към моите колеги съдии: Не позволявайте да бъдете заплашвани, бъдете независими и смели".

Отстраняването на Юшчишин отново повдига въпроса за намесата на управляващата партия "Право и справедливост" в съдебната система. Организации, които представляват съдиите в страната твърдят, че това е честа практика в страната - управляващите да наказват съдии, които са против промените в съдебната система.

В Полша одобриха закон, с който могат да контролират неудобни протести

Полският конституционен съд окончателно одобри законопроект, с който може да се забраняват определени протестни мероприятия, предаде &b...

Управляващата партия "Право и справедливост" прокара големи промени в съдебната система на страната, които са критикувани от Европейската комисия. Но правителството твърди, че те са необходими за справяне с корупцията и промяна на съдебната система, тъй като тя все още е свързана с комунизма. Варшава също се аргументира, че политиците участват в избора на съдии не само в Полша, но и в други страни членки на ЕС.

Спорните съдебни реформи, прокарвани от управляващите, многократно са били повод за критики от страна на ЕС и в частност на вече бившия председател на Европейския Съвет и бивш премиер на Полша - Доналд Туск.

ЕС обвинява Полша в нарушаване на върховенството на закона и независимостта на правосъдието.

Съдът на ЕС поставя под въпрос законността на съдебната реформа в Полша

Съдът на Европейския съюз постанови, че полските съдии трябва да вземат решение относно валидността на дисциплинарната камара, наложена...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители