Хиляди украински деца са отведени в Беларус и подложени на руска пропаганда

5520
Хиляди украински деца са отведени в Беларус и подложени на руска пропаганда
Снимка: Getty Images

Беларус - верният съюзник на Русия и диктатора Владимир Путин - е транспортирал до територията си хиляди украински деца, включително сираци. Там те са подлагани на прокремълска пропаганда, пише The Wall Street Journal в свой материал.

Изданието цитира публично достъпен документ на беларуското правителство, както и изтекли документи от Руските железници и беларуската компания "Беларускали", финансираща това преместване. Според информацията повече от 2000 деца са били превозени с железопътен транспорт от окупираните от Русия райони в Украйна до Беларус в рамките на споразумение между Москва и Минск.

Още: Лукашенко: Ще продължим да извеждаме украински деца в Беларус, да се говори за наказателна отговорност е смешно

Подложени на пропаганда

Видеокадри и снимки от лагера показват деца, които тренират с леко стрелково оръжие, срещат се с руски православни свещеници и гледат предавания, възхваляващи руския президент Путин. Тъжната ирония е, че той е издирван от Международния наказателен съд в Хага именно заради системно и незаконно отвличане на украински деца.

WSJ съобщава, че "Беларускали" е похарчила милиони долари, за да доведе 7 групи от по 310 деца в детския лагер "Дубрава" от пролетта на 2022 г. насам.

Снимка: Getty Images

Кой стои зад депортирането на деца?

Ръководителят на руския Национален център за наблюдение на изчезнали и пострадали деца Елена Милская е замесена в принудителното депортиране на украински деца от окупираните земи в Русия от 2018 г. насам. На 21 август руски опозиционни информационни издания съобщиха, че националният център е помогнал за улесняване на принудителното извеждане на деца от окупираната Херсонска област в Крим и след това в Краснодарския край на Русия през октомври 2022 г.

Още: Да приемат съдбата на Русия като лична: Как промиват мозъците на отведените от Украйна деца (ВИДЕО)

Руското опозиционно информационно издание "Проект" съобщи (цитирано от ISW, Института за изучаване на войната), че Милская е била директор на фондация "Свети Василий Велики" от 2018 г. до 2019 г. Украйна санкционира тази фондация за депортирането на деца от Симферопол, намиращ се на окупирания Крим, в Москва през 2018 г.

Пращат украинци в Русия заради "лечение"

Руските окупационни власти продължават насилствено да депортират украински цивилни граждани в Русия под предлог за медицинско лечение. Украинският център за съпротива съобщава, че руски лекари в окупирана Украйна извършват принудителни прегледи на украински местни жители и след това ги изпращат в Русия за "лечение".

Украинският център за съпротива съобщава също, че лекари от Република Кабардино-Балкария, част от състава на Руската федерация, наскоро са пристигнали в Скадовск в окупираната Херсонска област. Руските власти стимулират лекарите от страната да отиват в Украйна, като им предлагат по-високи заплати, отколкото възнагражденията им в Русия.

Още: Русия извежда 10 000 украински деца от окупираните части за пропагандна обработка в Чувашия

Колко украински деца са убити и отвлечени?

500 украински деца са убити до 13 август 2023 г. от руските сили за година и половина война. Още 1097 деца са ранени. И това е само според официалната статистика, казват от Генералната прокуратура на Украйна.

Най-много са пострадалите деца в Донецка област - 485, следват Харковска област - 298, Киевска област - 129, Херсонска област - 118, Запорожска област - 99, Николаевска област - 97, Днепропетровска област - 94, Черниговска област - 71, Луганска област - 67.

700 000 украински деца в момента се намират на територията на Русия. Това официално съобщи заместник-председателят на комитета по международни дела към Съвета на федерациите Григорий Карасин.

От началото на войната, подпалена от Путин през февруари 2022 г., над 300 украински деца са се завърнали у дома, но не е ясно какво се е случило с повечето от останалите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа