Хиляди в Каталуния протестират срещу отцепването (ВИДЕО)

5617
Хиляди в Каталуния протестират срещу отцепването (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 300 000 души участват в демонстрация в подкрепа на единството на Каталуния и Испания в Барселона, съобщи областната полиция.

В същото време организаторите на демонстрацията оценяват броя на участниците на 1 милион и 100 хиляди души, предаде AFP.

Демонстрантите развяват испански знамена и скандират „Затвор за Пучдемон“ и „Да живее Испания“.

Ще търси ли Пучдемон политическо убежище в ЕС?

Възможно е каталунският лидер Карлес Пучдемон да потърси политическо убежище в Белгия. Това заяви белгийският държавен секретар по...

В събота централното правителство отстрани от длъжност лидера на областта Карлес Пучдемон и неговото правителство, след като каталунските депутати приеха декларация за независимост. Премиерът на Испания Мариано Рахой разпусна регионалния парламент и насрочи предсрочни избори на 21 декември.

"Сега да, ще гласуваме", скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хепикоптер на националната полиция прелети на тълпата.

Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли "безпрецедентната атака в историята на демокрацията".

ЕП: Никой няма да признае Каталуния за независима държава

Никой никога няма да признае Каталуния за независима държава, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Ас...

Днешната акция на каталунци срещу отделянето от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията.

Припомняме също, че социологическо проучване показа, че каталунските партии, които подкрепят независимостта, биха загубили местните избори, ако гласуването беше днес. Според него за сепаратистките партии биха гласували 42,5% от каталунците, докато политическите им противници събират 43,4% подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com