Холандия поднасе "най-дълбоки извинения" за геноцида в Сребреница

6365
Холандия поднасе "най-дълбоки извинения" за геноцида в Сребреница
Снимка: Getty Images/Guliver

В понеделник Нидерландия поднесе своите "най-дълбоки извинения" за ролята, която холандските миротворци са изиграли в геноцида в Сребреница, когато преди 27 години около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити от нападащите сили на босненските сърби. За първи път нидерландското правителство се извинява на роднините на жертвите, предава БГНЕС.

Превъзхождани по брой и с оръжие, нидерландските миротворци не успяха да попречат на босненските сръбски сили да превземат обявеното от ООН "безопасно убежище" в края на Балканските войни през 90-те години на ХХ век.

Борел: Войната в Украйна напомни на Европа за геноцида в Сребреница

Войната в Украйна напомни на Европа за геноцида в Сребреница и мрачните спомени от войната в Западните Балкани през 90-те години на мин...

През юли 1995 г., в продължение на една седмица на кръвопролития, мъжете и момчетата са отделени от жените и отведени на местата за екзекуции, където са избити. Телата им са захвърлени в масови гробове. "Само една страна е виновна за ужасяващия геноцид - босненската сръбска армия. Но нека бъда ясен. Международната общност не успя да предложи адекватна защита на хората в Сребреница и като част от тази общност нидерландското правителство споделя отговорността за ситуацията, в която се случи този провал. И за това поднасяме най-дълбоките си извинения", заяви нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен.

Местните съдилища вече са определили, че Нидерландия е частично отговорна за падането на Сребреница и на оцелелите са изплатени компенсации. През 2002 г. нидерландското правителство подаде оставка във връзка с това, като тогавашният министър-председател Вим Кок заяви, че по този начин правителството приема своята отговорност за клането, но не и вината. Роднините не смятат това за достатъчно и от години настояват за извинение.

Миналият месец Нидерландия се извини на холандските войници на ООН, присъствали на клането, за условията, при които е трябвало да вършат работата си, което предизвика гнева на роднините на жертвите.

"Събитията от 1995 г. доведоха до дълбоко човешко страдание, което е осезаемо тук и до днес. Ние не можем да ви облекчим от това страдание. Но това, което можем да направим, е да погледнем историята право в очите", заяви Олонгрен по време на посещение в Босна за отбелязване на геноцида.

Австрия прие резолюция за геноцида в Сребреница

Парламентът на Австрия прие единодушно резолюция относно геноцида в Сребреница, с която се отдава почит на убитите на 11 юли 1995 г. бо...

Клането, което Международният наказателен трибунал за бивша Югославия определи като геноцид, е най-тежкото зверство по време на войната в Босна през 1992-1995 г., в която загинаха около 100 000 души. , Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа