Human Rights Watch иска разследване дали Украйна е ползвала забранени противопехотни мини, Киев отвърна остро

5602
Human Rights Watch иска разследване дали Украйна е ползвала забранени противопехотни мини, Киев отвърна остро
Снимка: Getty images

Украйна трябва да разследва съобщенията за предполагаемото използване на противопехотни мини във и около град Изюм по време на руската окупация. За това призова правозащитната организация Human Rights Watch.

Става въпрос за PFM мини, известни като "мини пеперуди", изстрелвани с 220 милиметрови боеприпаси от ракетни установки "Ураган". Всяка ракета носи контейнер с 312 мини, а всеки залп от установка "Ураган" изстрелва 16 ракети.

Тревоги в Москва: Лъжливо миниране на МОЛ-овете и истинска евакуация на училищата в Подмосковието (ВИДЕА)

Сигнали за бомби в руската столица създадоха напрежение през днешния и вчерашния ден. Днешните сигнали, 11 януари, за миниране на всич...

ОЩЕ: Тероризъм в Донецк - кой изстреля прочути съветски мини в жилищен квартал? (ВИДЕО)

Неправителствената организация, следяща за човешките права, посочва, че руските войски многократно са използвали противопехотни мини в различни региони на Украйна, включително мини-капани, активирани от самата жертва - публикувани са 3 доклада за това. От Human Rights Watch твърдят, че са документирали редица случаи, когато руската страна използва други видове противопехотни мини в Украйна, но не са могли да намерят доказателства за използването на PFM мини от руските военни.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

"Има причина да се смята, че украинската армия е разположила противопехотни мини в широк район близо до град Изюм, причинявайки цивилни жертви и все още представлявайки сериозна заплаха. Руските войски в Украйна многократно са използвали противопехотни мини и са извършвали зверства, но това не оправдава използването на забранени оръжия от Украйна", каза Стив Гъс, ръководител на отдела по оръжейните въпроси в Human Rights Watch, пише на страницата на HRW..

Въпреки факта, че повечето видове противопехотни мини се поставят ръчно, мините, използвани в Изюм и околностите му, се разпръскват от разстояние – чрез изстрелване на ракети или чрез специални системи за дистанционно миниране. Използването на противопехотни мини нарушава международното хуманитарно право, тъй като тези оръжия по своята същност не правят разлика между цивилни и бойци. Непочистените мини принуждават цивилното население да напусне домовете си, възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ и правят селскостопанската работа почти невъзможна.

Киев: Русия е превърнала Украйна в най-голямото минно поле в света

От началото на инвазията в Украйна Русия е създала там най-голямото минно поле в света, заяви украинският премиер Денис Шмигал в интер...

Тероризъм в Донецк - кой изстреля прочути съветски мини в жилищен квартал? (ВИДЕО)

Руските войски превзеха Изюм и околностите на 1 април 2022 година и до септември, 2022 година, когато украинските войски започнаха контранастъпление, упражняваха пълен контрол над територията. Руските военни извършват произволни задържания, разпити и изтезания на местни жители, в някои случаи насилствени изчезвания и убийства.

Между 19 септември и 9 октомври, 2022 година, Human Rights Watch интервюира повече от 100 души в района на Изюм, включително очевидци, жертви, спасители, лекари и украински експерти по експлозиви. Всички интервюирани потвърдиха, че или са виждали лежащи на земята мини, или са познавали някой, който е бил ранен при експлозия на мина, или са чували предупреждения за мини по време на руската окупация. В и около Изюм Human Rights Watch документира 9 места, където са използвани PFM мини и идентифицира 11 жертви. И на 9-те места става въпрос за миниране на райони до руски военни съоръжения.

Европа и светът шокирани от руските зверства в Изюм

Интервюирани медицински работници съобщили на Human Rights Watch, че по време и след руската окупация на Изюм са оказали медицинска помощ на приблизително 50 местни жители, за които се твърди, че са били ранени от противопехотни мини. Поне 5 от тях са били деца. В около половината от случаите се е наложила ампутация на долен крайник.

Киев: В Украйна е минирана територия колкото четири Швейцарии

Към днешна дата около 30% от територията на Украйна е минирана, което се равнява на територията на четири Швейцарии. Това каза заместни...

Повече от 100 жители на Изюм и околните области са казали на Human Rights Watch, че руските военни и руските окупационни власти са разлепили обяви и са разпространили листовки, предупреждаващи хората за опасностите от мини. Те са разминирали места за обществен достъп и частни зони, а част от пострадалите са откарани за лечение в Русия. Експерти по експлозиви изчисляват, че може да отнеме десетилетия, за да се изчисти напълно района от мини и невзривени боеприпаси.

"Те са навсякъде", казва украински експерт по експлозиви в отговор на въпрос за броя на PFM мини в района на Изюм.

В седем от деветте документирани минирани обекта Human Rights Watch открива физически следи: неексплодирали мини, фрагменти от експлодиращи мини и метални касети, използвани при дистанционно копаене. Освен това са открити много следи от експлозии, които, предвид количеството експлозив в мината PFM, биха могли да се появят в резултат на детонацията на тези мини. На други две места има свидетели, които лично са видели мини, които по описание наподобяват PFM.

Показаха стаята за изтезания в Изюм: Ето как руснаците са извършвали разпитите (ВИДЕО)

Украйна подписа Ковенцията за забрана на противопехотните мини от Отава от 24 февруари 1999 г., като я ратифицира на 27 декември 2005 г. Русия не се присъедини към конвенцията. Но с използването на противопехотни мини Русия във всеки случай нарушава международното право, тъй като тези мини по дефиниция са оръжие за безразборно действие, посочва Human Rights Watch. Именно на това обстоятелство набляга и украинският омбудсман Дмитро Лубинец, като в пространна публикация в Телеграм не пропуска да каже, как Human Rights Watch публикува карта на Украйна заедно с искането си за разследване, в която Крим липсва и е част от Руската федерация, но след това я поправя.

Зеленски: Тероризирането с мини ще е едно от бъдещите обвинения срещу Русия

"Убеден съм, че тероризирането с мини ще е едно от бъдещите обвинения срещу Русия за нейната агресия в Украйна", заяви украинският през...

"Използването на противопехотни мини е истински проблем, тъй като за 9 години територията на Украйна стана най-минираната в света. Очевидно е, че това представлява голяма заплаха за цивилните. Този проблем съществува, защото Украйна се изправя срещу Русия като враг от 2014 г. Враг, който има много повече различни оръжия и използва целия си арсенал срещу нашия народ. Затова, през 2018 година, Украйна се обърна към ООН, че не може напълно да гарантира прилагането на Отавската конвенция.

Русия не се интересува какво да използва. В крайна сметка целта ѝ е унищожаването на украинците. Преди няколко дни, на 25 януари, руснаците бомбардираха 8-етажните сгради на Бахмут с термобарични боеприпаси, изстрелвайки 24 ракети към града. Също така Руската федерация използва мини ПОМ-3 "Медальон", които поради наличието на сеизмичен сензор експлодират при приближаване на човек и могат да убиват в радиус от 16 метра", казва още украинският омбудсман.

Омбудсманът подчерта, че Украйна остава ангажирана с международните си правни задължения. "Нашата държава винаги е показвала откритост към разследвания по всякакви обвинения", уточни упълномощеният представител на Върховната рада.

164 държави се присъединиха към Конвенцията за забрана на противопехотните мини от Отава, включително страните от НАТО с изключение на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа