Играта със смъртта на Дугина: Къде издиша руската версия?

12400
Играта със смъртта на Дугина: Къде издиша руската версия?
Снимка: Facebook/Alexandr Dugin

Невероятно бързото "разкриване" на убийството на дъщерята на идеолога на Путин Александър Дугин, и свързването на заподозряната в него с полка "Азов", са част от несъответствията в случая Дугина, които се набиват на очи. Това пише в свой материал "Обозревател".

Русия търси нацисти навсякъде

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че извършителят на убийството на Дугина е разкрит и както се очакваше руската аудитория бе разбунена от твърдението, че той (по-скоро тя) е член на „Азов“. В Руската федерация "Азов" са синоним на дяволски изчадия, пише изданието.

В подкрепа на версията си от руските спецслужби публикуваха снимка на „военната книжка“ на заподозряната Наталия Вовк (известна и с фамилията Шабан). В нея е посочено, че тя е "служила" във военна част 3057. Само че има една тънкост, твърдят от вестника - това се отнася не само за "Азов", а и за други структурни звена на Националната гвардия на Украйна, но пък като място на дислокация е отбелязан Мариупол.

От "Азов" веднага отрекоха, че Наталия Вовк е служила някога в полка, а от Националната гвардия на Украйна изясниха, че удостоверението е фалшиво. ВИЖТЕ: Изявление на полка "Азов" по повод терористичната атака срещу Дугина

Между другото, до същото недвусмислено заключение достигна и независимият финландски експерт Лаури Линамее, който ясно изброи всички гафове, допуснати от ФСБ. Изследователят провери идентичността на удостоверението с програма за анализ на смущения в изображенията. Това приложение позволява да се отделят фрагментите, в които е използван Photoshop (и по-конкретно замяната на цвета и текстурата на един фрагмент с друг от същото изображение). Експертът обърна внимание и на такива детайли като лошо отразените сенки, ясните граници на вградената снимка на изрязаното лице и фона, както и изкуствено вмъкнатия печат, който между другото отрязва част от бузата на жената от портрета.

Заради това, украинските спецслужби се подиграха на руските си колеги и направиха "документи" на едни от най-известните руски пропагандисти, че са военни от Украинската национална гвардия. Става въпрос за любовницата на Путин Алина Кабаева, за говорителя на руското МВнР Мария Захарова, както и за главния редактор на RT Маргарита Симонян и за тв колежката ѝ Олга Скабеева.

Но това не е всичко. Родителите на Наталия Вовк също не потвърдиха тя да е служила в "Азов". В момента те живеят в окупирания Мариупол и вероятно не им е лесно да говорят пред руските пропагандатори, но всичко, което майката на Наталия каза пред тях, бе, че дъщеря ѝ е имала нещо общо с армията, но е работила само като телефонистка, след което е напуснала.

Чували ли сте за убиец, който отива на работа с ... детето си?

Да си представим, че убиец, който се готви да елиминира някого, взема със себе си по работа детето си. Това е напълно в сферата на фантастиката и не е имало никога подобен случай нито в Русия, нито в Украйна, пише още изданието. В Русия стигнаха дотам да обсъждат съвсем сериозно как Наталия Вовк е поставила самоделното взривно устройство с участието на детето си - 12-годишната София Шабан. Тази версия е съвсем невероятна и не издържа на критика. 

Номерата с ... автомобила

Според ФСБ, докато е в Русия, Шабан-Вовк редовно сменя номерата на автомобила си. Влиза в Русия с номер от Донецката народна република - Е982ХН DPR, в Москва е с казахстански номер - 172AJD02, а когато "бяга" в Естония е с украински - AH7771IP. Освен това, автомобилът е ... "Мини Купър"!

Украинският номер е крайно интересен. Той се вижда на автомобил, който ползвателят @shabenio показва в своя профил в TikTok. Въпросният човек има профил и във Фейсбук, има и в руския му еквивалент - ВКонтакте. На двете места имената на профилите са съответно Danil Shaban и Данил Шабанов. Отбелязано е, че е роден на 11 юни 2000 г. в Мариупол, откъдето е и Наталия Шабан-Вовк.

Интересното е, че в своя вече блокиран TikTok Данил Шабан е постнал видео, заснето от салона на въпросния "Мини Купър", което според разследване на "Агенция. Новини" е снимано в село Софиевска Борщаговка в Украйна на 16 август, четири дни преди атентата. По това време Наталия Вовк и автомобилът би трябвало да са в Москва. Или пък Данил да разполага с два абсолютно идентични автомобила с еднакви номера.

Danil Shaban също така се оказва продавач на автомобил Mini Cooper с номер AH7771IP в обява на украинския сайт Auto.ria.com. Датата на създаването на обявата е 19 август - т.е. ден преди взривяването на Даря Дугина, което бе на 20 август вечерта.

Кой би могъл да вербува Наталия Вовк?

Дори да приемем, че Наталия Вовк е имала нещо общо с ликвидирането на Даря Дугина, вероятността тя да е била вербувана от украинските специални служби е много съмнителна, пише "Обозревател".

Изглежда, че жената е оцеляла след руските бомбардировки в Мариупол, след което е заминала в чужбина. Къде точно - данните се различават. Според една от информациите тя уж е отвела децата си във Франция, но майката на Наталия твърди пред руснаците, че тя лично е придружила дъщеря си и внуците си в Русия, където те успешно са преминали „филтрацията“. И тук стои въпросът - ако Наталия Вовк принадлежеше към "Азов", би ли поела такъв риск да премине през филтрация и да замине за Русия?

Освен това според разпространената информация Наталия е възнамерявала да започне собствен бизнес и да отвори магазин в Мариупол. Трудно е да се повярва, че украински патриот доброволно ще остане именно в окупиран град като Мариупол.

Единственият вариант Наталия Вовк да е участвала в ликвидацията на Дугина е под натиск. Но не на украинските, а на руските специални служби, заключава изданието. 

Убийството на Даря Дугина не е извършено само от един човек, тъй като за наблюдението над нея са били необходими няколко души. Източници на "Обозревател" смятат, че Наталия Вовк, ако е била принудена да участва в убийството, е била просто изиграна - накарали са я да отиде в Москва без обаче да ѝ кажат истинската цел на пътуването.

Кой има интерес?

Убийството на дъщерята на ултранационалиста Александър Дугин е неизгодно за Украйна, особено в навечерието на очаквания трибунал срещу "азовците". Но Русия използва пълноценно „случая Дугина“, за да мобилизира руското общество, убеждавайки го, че от страна на "терористичната държава Украйна" има заплаха. Тъй като подкрепата за така наречената "специална  военна операция" в Руската федерация непрекъснато пада, подобни акции, организирани от Кремъл, неведнъж са показвали, че работят безотказно.

ОЩЕ: Инсценировка на спецслужбите ли е смъртта на Даря Дугина се питат в интернет (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа