Има ли полза от Г-20 - въпросът, който кънти след срещата в Осака

4363
Има ли полза от Г-20 - въпросът, който кънти след срещата в Осака
Снимка: Getty images/Guliver

Глобалният подход на Доналд Тръмп и разширяването на глобалните различия от въпросите от търговията до изменението на климата са огромни за Г-20, казват анализатори, което повдига въпроси за това дали обединението все още има роля в света.

Блокът, който се разраства от първоначалния клуб на богатите страни от Г-7, през годините се сблъсква с критики за липсата на харта, ясен мандат или правоприлагане, както и за провеждането на изключително скъпи, но безрезултатни срещи на върха, като едновременно с това изключва повечето от развиващите се страни.

Но докато натискът върху блока дойде от антиглобалистките протестиращи, срещата на върха този уикенд в Осака показа, че най-големите предизвикателства пред легитимността му могат да дойдат отвътре.

Тръмп пристигна в Осака, след като отправи нови търговски заплахи на партньорите от Г-20 Китай и Индия.

Япония не успя да постигне основния приоритет на домакина на срещата на върха, премиерът Шинзо Абе: постигане на по-силен, единодушен ангажимент към парижките климатични споразумения - поради съпротивата на САЩ.

Руският президент Владимир Путин каза на срещата на върха, че дългогодишният либерализъм на Европа и САЩ е "остарял".

Блокът изглеждаше безсилен по най-големия проблем в Осака - американско-китайската търговска война, която бе премахната на двустранна среща в кулоарите.

Тръмп и Путин ще се срещнат в Осака на 28 юни

Президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп - ще проведат отделна среща по време на форума на върха на Г-20 в Осака на ...

"Г-20 беше създадена като форум за сътрудничество и въпросът може да бъде: стигнахме ли до точката, в която вече не може да служи на тази цел?" каза Томас Бернс, сътрудник на Центъра за иновации в международното управление на Канада.

Наблюдатели

Основната цел на Г-20 е запазването на световната икономическа стабилност, но Тръмп размахва чук над това с търговската война на „Америка на първо място“ срещу Китай и митата, налагани на дългогодишните търговски партньори, които сега дразни, наричайки ги търговски измамници.

Както при миналогодишната среща на върха в Буенос Айрес, събирането в Осака бе по същество подчинено на търговската битка между двете най-големи икономики в света, с което останалите 18 членове бяха поставени в ролята на случайни наблюдатели.

След среща в събота с китайския президент Си Дзинпин, Тръмп заяви, че двете страни ще подновят преговорите за рестартиране на търговията, прекъснати преди няколко седмици, след като САЩ обвиниха Пекин в отстъпление от предишни обещания.

Песков: САЩ все още нямат предложение за среща между Путин и Тръмп на Г-20

Вашингтон все още не е формулирал предложения за среща на президентите на Руската федерация и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп &ndas...

Макар че това вероятно ще успокои финансовите пазари засега, все още остават дълбоки различия и се очаква търговската война да продължи да къкри.

Примирието беше изработено независимо от Г-20, засенчвайки заключителната декларация на срещата, по същество само обобщение на дългосрочните точки на обсъждане в блока.

За съжаление за Г-20, каза Бернес, няма заместител на американското лидерство.

Великобритания е затънала в Брекзит и Китай все още не е доказал своето глобално лидерство. Кариерата на германския лидер Ангела Меркел е в здрача си и резултатите от Осака вероятно ще подчертаят съмнения относно ефективността на Япония.

"Въпросът е къде е ръководството? Хората може да се оплакват от американското лидерство в миналото (но) САЩ поне предоставиха някои, на които тогава биха могли да реагират други", каза Бернс.

Г-20 се договори да се бори с пластмасата в Световния океан

Участниците в двудневната среща на министрите на енергетиката и екологията на страните от Г-20 в японския град Каруидзава се договориха...

„ Ако се огледаш наоколо: кой друг може да играе тази роля?“.

Мрачни облаци

Упадъкът на Г-20 не можеше да дойде в по-лошо време.

Оксфорд Икономикс заяви в проучване, че растежът на световната търговия вероятно е спаднал до нула, в сравнение с около 6% годишен растеж в началото на 2018 г. - най-лошия резултат от средата на 2009 г. по време на световната финансова криза.

Водещите индикатори показват, че търговията ще се свие още повече,а срещите на върха като Г-20 "често разочароват по отношение на генерирането на конкретни действия".

Лидерите от Г-20 с важни решения за мигрантските потоци и климатичните промени

Лидерите на страните от Г-20 отбелязаха важността от съвместните действия за премахване на причините, принуждаващи хората да напускат с...

„Нещо повече, проблемите надхвърлят чистия растеж, с двустранни спорове, особено между САЩ и Китай, заплашвайки значително да подкопаят глобалната търговска система, основана на правила, изградена през последните няколко десетилетия“, се казва в доклада.

Г-20 беше критикувана отчасти заради приемането на прекалено широк дневен ред, водещ до разногласия и объркани резултати.

Абе бе заложил председателството си главно за преместването на топката в областта на изменението на климата, но резултатът от Осака изглежда само подчертава неефективността на блока, като окончателната декларация просто повтори езика, използван миналата година.

"За съжаление резултатите по изменението на климата подчертават ограниченията на Г-20. Всички те са в една и съща лодка, но с различни интереси", казва Такехико Ямамото, международен политически експерт в университета Васеда в Япония.

Източник: AFP, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа