Инжекция, която топи килограми?

6843
Инжекция, която топи килограми?
Снимка: iStock/Guliver

„Вече не бях в състояние сама да изляза от ваната, а сега отново мога да карам ски и дори да танцувам“, разказва Барбара Щимерлинг с грейнало лице. Тя току-що е завършила терапевтичен курс с препарата „Лираглутид“ и за няколко месеца успяла да свали теглото си от 84 на 66 килограма.

Не всички пациенти успяват да смъкнат толкова много килограми, а при някои от тях медикаментите изобщо не действат. Но около тези инжекции за отслабване в момента е възникнала невероятна възбуда, особено в САЩ, пише германската обществено-правна медия АРД. Хиляди хора, включително така наречени „випове“ като Илон Мъск и Ким Кардашиян, пишат в социалните мрежи за невероятни успехи. Дали е вярно?

СЗО: Над 30% от децата в България страдат от затлъстяване, нужни са навременни прегледи

България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата, сочат проучвания на Световната здравна организация (СЗО). Те показват ощ...

Как действа този медикамент?

Затлъстяването е масово разпространено явление. В Германия 19% от хората са с наднормено тегло, а цял свят броят им е 650 милиона. Специалисти по темата като д-р Матиас Блюер от Университетската клиника в Лайпциг, говорят дори за „нова пандемия“, която спешно се нуждае от съответна терапевтична концепция.

Затлъстяването се смята за хронично смущение в обмяната на веществата. В по-леките случаи помагат дори само леки промени в навиците: по-малко калории в храната, повече движение. Проблемът обаче е в това, че такъв подход не работи при пациенти, които трябва да свалят 50 или повече килограма. Просто техният организъм се брани срещу намаляването на калориите и отделя определени хормони, които предизвикват остър глад.

Доскоро срещу това помагаше единствено операция за намаляване на стомаха, в резултат от която човек се засища по-бързо. Но всяка операция си е рискована интервенция, а резултатите са необратими. Сега инжекциите за отслабване предлагат нова алтернативна терапия, която е насочена директно към хормоналната система, пояснява АРД. При много хора със затлъстяване обичайният кръговрат между глад и засищане е нарушен. Новите медикаменти се прицелват именно в това. Препаратът „Лираглутид“, който първоначално беше разработен в помощ на диабетиците, ускорява на хормонално равнище усещането за ситост в мозъка.

Други сходни препарати вече чакат реда си. Например „Семаглутид“, който още тази година ще се появи по германските аптеки под търговското наименования „Вегови“. Някои изследвания показват, че с помощта на тези препарати пациентите могат да свалят близо 15% от теглото си само в рамките на една година. Студии от САЩ показват, че с друг подобен медикамент, на име „Тирцепатид“, се свалят средно цели 21% от теглото. В Германия обаче този препарат все още не е достъпен.

Затлъстяване: Шокираща оценка и прогноза за света

Според нов доклад повече от половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване до 2035 г., ако не се вземат...

За кои пациенти новите препарати са подходящи

Хора с индекс за телесна маса (ИТМ) над 27 и поне още едно странично заболяване, свързано със затлъстяването, могат да се подложат на тези инжекции. Става дума за странични заболявания като високо кръвно налягане, диабет или възпаление на ставите. Ако няма такова странично заболяване, терапия с новите препарати е възможна чак отвъд границата на ИТМ 30.

В Швейцария тази терапия вече се плаща от здравните каси, в Германия обаче пациентите си плащат сами, защото според социалното законодателство такива препарати се смятат за лайфстайлни медикаменти. Ендокринологът Матиас Блюер смята, че това положение трябва да се промени.

Като член на УС на германското Дружество за борба срещу затлъстяването, той е убеден, че тепърва има да се преодолява едно широко разпространено предубеждение: че хората със свръхтегло просто не притежават достатъчно дисциплина, за да поставят храненето си под контрол. Това опасно клеймо са принудени да носят почти всички, страдащи от затлъстяване. А затлъстяването всъщност е хормонално нарушение, което не е лична вина.

Няма чудотворни средства

Стрес, наднормено тегло и надбъбречни жлези - връзката между тях и как да се реши проблемът

Комбинация от три хормона предизвиква стреса – адреналин, норепинефрин и кортизол. Още при първите признаци на опасност надбъбреч...

АРД предупреждава, че инжекциите за отслабване все пак не са някакво чудотворно лекарство. В началото на терапията много пациентки и пациенти се оплакват от странични ефекти като силно гадене. А и само с медикаменти теглото не може да се поддържа на ниско равнище завинаги.

Терапията с новите медикаменти тепърва прохожда. Тя има бъдеще единствено ако съумее да обхване цялата личност на пациента. Само тогава новите препарати могат изцяло да променят пейзажа.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com