Испания и Каталуния се дебнат - кой ще направи първата стъпка?

6571
Испания и Каталуния се дебнат - кой ще направи първата стъпка?
Снимка: Getty Images/Guliver

Референдумът за независимост, проведен в Каталуния, е незаконен и недемократичен. Това категорично заяви испанският крал Фелипе VI по време на първата си реч по въпроса.

Фелипе е категоричен, че Испания трябва да защити конституционния ред и единството в страната. Той обаче не пренебрегна желанията на мнозина в Каталуния провинцията да не се отделя и добави, че могат да разчитат на испанската държава. За испанския крал плебисцитът представлява „безотговорно поведение”, което може да изложи на риск икономическата и социална стабилност както на Каталуния, така и на цяла Испания.

Мария Захарова с остър коментар за събитията в Каталуния

Гледам и чета какво се случва в Каталуния. И Европа ще ни говори за референдума в Крим и спазването на правата на човека? Всички тези ...

Речта на краля беше произнесена, докато поне 700 000 души протестираха срещу полицейското насилие от неделя (1 октомври), когато испанската жандармерия Guardia Civil опита да спре гласуването със сила. Резултатът от неделя е близо 900 ранени.

Думите на Фелипе бяха подкрепени от всички големи политически партии в Испания, но разделение относно бъдещите действия спрямо Каталуния има. На обща среща между Народната партия на Мариано Рахой, Испанската работническа партия на Педро Санчес и „Граждани” на Алберто Ривера стана ясно, че работническата партия иска диалог с Барселона, докато „Граждани” настояват за прилагане на член 155 от конституцията на Испания. Той позволява на Мадрид да отнеме автономията на която и да е провинция. Мариано Рахой пък е на мнение, че засега трябва да се изчакат действията на каталунското регионално правителство.

Каталуния ще обяви независимост в рамките на няколко дни, повтори след вчерашния ден на всеобща стачка в областта каталунският премиер Карлес Пучдемон. Той направи изявлението си пред BBC точно когато говореше испанския крал. По думите на каталунския лидер, регионалното правителство смята да „действа до края на тази или началото на другата седмица“. Пучдемон предупреди, че ако испанското правителство се намеси, това би било „грешка, която ще промени всичко“, пише Агенция „Фокус”.

Припомняме, че ако бъде вкаран в действие член 155 от испанската конституция, Пучдемон може да бъде съден за подтикване към метеж и да лежи в затвора до 15 години. Днес, 4 октомври, се очаква и първото заседание на каталунския парламент след референдума. Според вчерашна информация на The Times депутатите ще се съберат само за да насрочат нова дата за заседание, без да обсъждат стартиране на процедура по обявяване на независимост.

Испания отхвърля възможността за посредници в каталунската криза

Правителството на Испания отхвърли призивите за избиране на посредник между Мадрид и правителството на Каталуния във връзка с избухнала...

Пречките пред независимостта

Към момента Каталуния има дълг от 77 млрд. евро, което е 35,4% от БВП на провинцията. 52 млрд. евро от този дълг е към испанското централно правителство. От 2012 година Каталуния е взела 67 млрд. евро от специалния фонд на Испания, създаден да подпомога изпаднали в затруднение провинции в страната, които няма как да наберат капитал от международните пазари. С други думи Каталуния е на първо място по взети назаем пари от Мадрид.

Отделно, макар Каталуния да има автономия, под контрола на централното испанско правителство при обявяване на независимост ще бъдат неща като граничен контрол, митници, отбраната, въздушния трафик, да не говорим за възможността за финансов натиск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа