Испания постави нов краен срок на Пучдемон да каже за независимостта

2509
Испания постави нов краен срок на Пучдемон да каже за независимостта
Снимка: Getty Images/Guliver

Мадрид не приема становището на каталунския премиер Карлес Пучдемон като реален отговор на искането от средата на миналата седмица Пучдемон да изясни дали обявява или не независимост на Каталуния. Това стана ясно от реакциите на ключови представители на испанското правителство.

Официално изявление като отговор на предложението на Пучдемон за срок от два месеца за преговори направи испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, а не испанският премиер Мариано Рахой. Рахой публикува пост в Twitter, в който написа, че пътува за провинция Галисия и че цяла Испания подкрепя пострадалия от големи пожари през почивните дни (14-15 октомври) регион.

Два месеца за преговори с Мадрид поиска Пучдемон

Лидерът на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон е изпратил писмо на премиера на Испания Мариано Рахой. Чрез него той п...

Същевременно Сорая Саенс коментира, че Пучдемон не е казал нищо и че "не беше толкова трудно да бъде даден отговор – да или не". По информация на El Pais тя казва, че Рахой е отговорил на писмото на Пучдемон също с писмо, в което е заявил, че "дълбоко съжалява", че Пучдемон не е отговорил на молбата на испанското правителство за обявяването на независимост и е обяснил, че този отговор е предпоследната стъпка преди активирането на чл. 155 от испанската конституция. "Никой не отказва диалог с г-н Пучдемон, но той трябва да е в рамките на закона. Той трябва да каже "да" или "не". Вярваме, че г-н Пучдемон има възможност да промени курса".

Испанският вицепремиер подчерта и, че Пучдемон има срок до 11:00 часа българско време на 19 октомври, за да изясни въпроса с независимостта. Според нея писмото на каталунския премиер е насочено по-скоро към "външни сили".

По-конкретни коментари направиха испанският външен министър Алфонсо Дастис и испанският финансов министър Рафаел Катала. Според Дастист каталунският премиер изобщо не е дал яснотата, която от Мадрид са поискали – дали обявява или не независимост на Каталуния. На същото мнение е и Катала, който не вижда отговор в писмото на Пучдемон.

Припомняме, че Мадрид даде срок на Пучдемон да изясни обявява ли независимост на Каталуния до 11:00 часа българско време днес (16 октомври). Испанското правителство каза и, че ако каталунският премиер обявява независимост на автономната испанска провинция, ще има три дни, за да размисли. Съгласно чл. 155 от испанската конституция, Мадрид може да поеме еднолично властта над Каталуния, включително да установи контрол над полицейските части и образователната система, както и да насрочи предсрочни избори в провинцията. До предсрочни избори управлява технократско правителство - за срок от поне 3 месеца, а Мадрид може да забрани на предсрочния вот да участват партии, подкрепящи независимост - за срок от поне 4 години.

Испания: Поемаме Каталуния в свои ръце, ако не се откаже от независимостта

Правителството на Испания ще поеме контрола над Каталуния, ако регионалният лидер Карлес Пучдемон отговори твърде неясно на въпроса на ...

Същевременно писмото предизвика реакция на финансовите пазари. Още при отварянето на търговията, испанският основен индекс IBEX 35 загуби 0,77%, а лихвата по испанските десетгодишни ценни книжа се увеличи с 1,20%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа