Историята на руснаците, преплували с лодка Берингово море, за да се спасят от мобилизация (СНИМКА)

4678
Историята на руснаците, преплували с лодка Берингово море, за да се спасят от мобилизация (СНИМКА)
Снимка: Getty images

Властите на САЩ освободиха двамата руски граждани, които стигнаха от Чукотка до Аляска на лодка, спасявайки се от мобилизацията, съобщи The Economist.

Сергей и Максим доплували до САЩ от чукотското село Егвекинот, в което живеят около три хиляди души. Те са приятели още от детството, не харесвали настоящата руска власт и смятат за престъпно нахлуването в Украйна. Максим не е изразявал открито политическите си възгледи, докато Сергей не се е притеснявал да коментира открито кражбата на пари за строителството на пътища (в Русия той се е занимавал с превози).

Русия обяви за "нежелана" независима опозиционна медия

Главната прокуратура на Руската федерация взе решение за "признаването за нежелана на територията на Руската федерация на дейността на ...

През юни 2022 година Сергей е бил задържан и разпитан дали не е свързан с опозиционера Алексей Навални (Сергей твърди, че не е). През август са му повдигнати обвинения в екстремизъм и му е било забранено да напуска Егвекинот. От тогава той неведнъж се е опитвал да избяга в Аляска, но е бил принуден да се върне заради силен вятър. 

На 26 септември, пет дни след обявяването на мобилизацията в Русия на вратата на Сергия се почукало. Той видял през прозореца мъж и жена във военна униформа и не им отворил. Вместо това позвънил на Максим и го помолил да дойде. Максим се досетил за какво става въпрос, тъй като същата сутрин и при него са идвали хора във военна униформа, но той не им е отворил вратата. Когато се срещнали Сергей предложил радикално решение: да преплуват Берингово море на рибарска лодка (дълга 4 м), да се доберат до Аляска и да потърсят убежище в САЩ. 

Двамата се приготвили за три дни. За намерението им не знаел никой, освен една от дъщерите на Сергей, която живее в Омск. Плаването започнало на 29 септември. Първоначално Максим и Сергей се движели по крайбрежието на Чукотка, нощувайки у познати и роднини, на които казали, че са тръгнали да търсят мъртви тюлени за бивни. Изключили телефоните си, за да намалят иска да бъдат засечени от граничарите, но последните не ги възпрепятствали и изобщо не им обръщали внимание.

Зеленски за преговорите с Путин: Твърде късно, не съм заинтересован

Не ме интересува. Не ми е интересно да се срещаме, не ми е интересно да говорим. Това отговори украинският президент Володимир Зеленски...

30 км преди крайната цел руснаците попадат в буря. Три дни по-рано отново попаднали в буря и се опитали да се върнат, но сега решили да не го правят. На 4 октомври двамата стигат до Гембел на о. Св. Лаврентий, Аляска. По този начин те преодолели 500 км по море.

Местните жители помислили мъжете за руски войници, но с помощта на Google Translate Сергей и Максим обяснили, че търсят политическо убежище. Жителите реагирали положителн и им донесли сок и пица. Пристигналата на място полиция ги задържала и те били преместени в лагер с още 70 души. Сергей е освободен под гаранция на 13 януари, а Максим на 18 януари. Гаранцията е платена от украински свещеник, който им предоставил и жилище. Руснаците се надяват до два месеца да започнат работа. 

За да не воюват за Путин: Двама руснаци преплуваха 80 км с лодка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com