Италия и Русия създадоха фонд за 1 млрд. евро, Берлускони оттегли подкрепата за Лета

21243
Италия и Русия създадоха фонд за 1 млрд. евро, Берлускони оттегли подкрепата за Лета
Снимка: БГНЕС

Италия и Русия обявиха създаването на съвместен инвестиционен фонд в размер на един милиард евро (1,4 милиарда долара) след срещата на руския президент Владимир Путин с италианския премиер Енрико Лета, предаде БГНЕС.

Подписани са 28 споразумения, включително за облекчаване на митническите процедури за италианския бизнес, изнасящ за Русия, и за създаване на клон на Ермитажа във Венеция.

Италиански официални представители заявиха преди срещата, че ще проучат интересите на Русия за инвестиране в затъналия в дългове авиопревозвач Alitalia, който търси чуждестранен партньор, и в стоманодобивния завод Илва.

Италианските медии съобщиха, че енергийните гиганти ЕНИ и Enel също ще се стремят към понижаване на цените за внос от Русия в момент, когато италианците трудно свързват двата края на фона на най-дългата следвоенна рецесия в страната.

Лета и Путин са обсъдили и подготовката за мирната конференция за Сирия, споразумението за ядрената програма на Иран и нестабилността в Средиземноморието заради положението в Либия.

Путин заяви, че споразумението с Иран "ще увеличи сигурността на целия Близък Изток, включително на Израел".

Междувременно партията на Силвио Берлускони официално оттегли подкрепата си за управляващата коалиция в Италия в навечерието на вота, който се очаква да изхвърли милиардера от Сената. Този ход обаче няма да свали правителството на Лета - то ще има много по-крехко мнозинство в Сената, докато в долната камара има подкрепата на дясноцентристите. Причината е, че по-рано през месеца група депутати от партията на Берлускони се отцепиха и създадоха своя партия. Новата дясноцентристка група, водена от вицепремиера Анджелино Алфано, заяви, че остава в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия на министър-председателя Енрико Лета, дори ако Берлускони бъде отстранен от Сената.

България изпреварва Италия по усвояване на еврофондове

България вече не е на предпоследно място по усвояването на еврофондове. През месец октомври страната ни е изпреварила Италия и Румън...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа