Италия подготвя публичен регистър на имамите в страната

1214
Италия подготвя публичен регистър на имамите в страната
Снимка: iStock/Guliver

Италианското Министерство на вътрешните работи подготвя въвеждането на публичен регистър на правоспособните имами, които ще могат да проповядват исляма в страната.

Идеята не е нова и за регистриране на имамите в Италия се говори поне от десетина години. Възраждането на проекта сега се дължи на два фактора - серията от джихадистки атентати в Европа и активната позиция в подкрепа на идеята от страна на ислямските и на арабските общности в Италия, предаде БТА.

На практика това означава, че те ще бъдат организирани в структура, често наричана гилдия или колегия, членуването в която е задължително условие за упражняване на дадена професия, като например журналистическата, адвокатската, лекарската и още десетки други.

Тези структури имат собствен статут, който регламентира правата и задълженията на професионалната категория в рамките на действащите закони. Поставени са под контрола на министерството на правосъдието и техните регистри, в които са вписани всички членове, са публично достъпни.

Съюзът на италианските ислямски общности (УКОИИ) отдавна изявява готовност да организира курсове, в които имамите да усвояват езика, културата и законите на страната.

Според ръководството на съюза проповедниците трябва да бъдат номинирани от ислямските общности и утвърдени от министерството на вътрешните работи.

Италия намалява със закон изхвърлянето на храна

В Италия беше приет закон за серия от мерки, с които да бъде значително намалено количеството от изхвърляната всяка година на боклука...

Организацията "Общност на арабския свят в Италия" (КОМАИ) силно подкрепя идеята за италианска и европейска подготовка на имамите.

"Самозваните имами са неприемливи. Не може да се самопровъзгласиш за имам. Това е недопустимо в другите религии. Ние настояваме за публичен регистър на имамите, които да отговарят на определени изисквания като добро владеене на италиански език, постоянно пребиваване в Италия не по-малко от три години и диплома за висше образование или свидетелство, което доказва опит и стаж като имам. Служителите на култа трябва да се идентифицират с културата на страната, която ги приема. Европейската подготовка на имамите може да бъде стена срещу тероризма", подчертава президентът на КОМАИ Фоад Аоди.

Ръководената от него организация е изпратила писмо до папа Франциск с идеята християни да участват в съвместен молитвен ден в джамиите, след като неотдавна 23 хиляди мюсюлмани откликнаха на поканата за обща молитва в католически църкви.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com