X
 
 

Италия влезе в британския проект за нов европейски изтребител

1033 0
photo of Италия влезе в британския проект за нов европейски изтребител
Снимка: Getty Images/Guliver
Италия се присъедини към Великобритания и Швеция в проекта за нов, модерен боен самолет, ръководен от Лондон, пише турският вестник "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Трите държави се надяват да придадат тежест на проекта "Темпест", който ще се бори с френско-германските разработки за замяна на изтребителя "Юрофайтър" в армиите на държавите от Западна Европа.

Новите F-16 ще се поддържат у нас, потвърдиха от Lockheed Martin

В България ще летят най-напредналите модели на самолетите F-16 Block 70. Предлагаме ви пълни възможности “земя-въздух”, как...

Споразумението между Великобритания и Италия включва и по-тесни връзки в общото патрулиране и бойна готовност на авиацията.

Великобритания обяви миналата година създаването на "Темпест", който включва разработката на изтребител от следващо поколение и цял набор от дронове. През лятото Швеция каза, че ще се включи, а сега това направи и Италия. Целта на проекта е да бъде произведен боен самолет, койот да замени напълно "Юрофайтър" през 2040 година.

Великобритания смята, че може да привлече като партньори в "Темпест" и други държави, проявяващи интерес, сред които Южна Корея, Япония и Турция.

Анализатори се съмняват, че Европа има потенциала да си позволи повече от една програма за нов изтребител. В момента на Стария континент има три - френските "Рафал", шведските "Грипен" и мултинационалния "Юрофайтър".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители