Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изчезнали: Инцидент с мигранти в Ламанша

29 февруари 2024, 09:38 часа • 1317 прочитания

Една жена загина, а двама души са в неизвестност, след като лодка с мигранти е трябвало да бъде спасена в Ламанша, предава BBC.

Според френските морски власти на борда на лодката е имало 50 мигранти, когато е изпаднала в затруднение край френския бряг в сряда. Пътници казват на спасителите, че трима души са зад борда. Жената е била извадена от водата, но не е била реанимирана, съобщават от френската морска префектура. Мобилизирани са два френски военноморски кораба и хеликоптер. Тялото е извадено, но хората, обявени за изчезнали, не са открити и се смята, че са мъртви, според френските власти.

Още: Стотици мигранти пристигнаха в Кипър за по-малко от денонощие

Води се разследване

Останалите пътници на борда са отведени на безопасно място. Говорител на правителството на Обединеното кралство потвърди, че са били уведомени за инцидента, „с участието на малка лодка във френски води“. "Френските власти ръководят реакцията и разследването. На този етап няма да коментираме повече", казват те.

Това е едно от няколкото спасявания, извършени в сряда (28.02) - общо 180 души са спасени през целия ден. Приблизително 10 групи хора са се опитали да изминат пътуването от вторник вечерта.

Съобщава се, че една от лодките се е разцепила наполовина, но е била достатъчно близо до мястото, където е тръгнала, за да могат хората на борда да се върнат на сушата.

Още: Близо 30 000 мигранти са преминали Ламанша през 2023 г.

Данните на вътрешното министерство показват, че повече от 2000 мигранти са пристигнали в Обединеното кралство досега тази година.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес