"Изгониха я": Проговори майката на жената, родила на тротоара пред болница в Румъния

4885
"Изгониха я": Проговори майката на жената, родила на тротоара пред болница в Румъния
Снимка: Unsplash

Жената, която роди на тротоара пред болницата в Урзичени в Румъния, е била изгонена от лечебното заведение. Това твърди нейната майка пред Евронюз Румъния и Антена3 и допълва, че лекарите дори не са измерили пулса и кръвното на дъщеря й, а са я помолили да се обади на 112, за да бъде откарана в друга болница в Слобозия.

ОЩЕ: Жена роди на тротоара пред болница в Румъния (СНИМКА)

“Влязох в двора на болницата в Урзичени, сякаш бях влязла в собствения си дом. Нямаше никого. Влязох в сградата и извиках, че се ражда дете. Излезе една сънлива жена и ме попита защо не съм се обадила на 112. Казах й, че съм си забравила телефона вкъщи, а дъщеря ми ражда. Попита ме защо съм я докарала тук, след като няма гинеколог. Каза да изчакаме пред болницата, докато дойде линейката”, разказва майката.

По думите й екипът на линейката буквално изскочил от колата и започнал да помага на дъщеря й. “Ако не бяха тези хора, детето можеше да е мъртво”, допълва тя.

Жената смята, че отказът на лекарите от Урзичени да помогнат на дъщеря й може да се дължи на факта, че е ромка. “Истината е, че всеки, който отиде в тази болница, казва, че има проблеми. Нека се вземат мерки отгоре”, коментира майката.

Националният съвет за борба с дискриминацията вече подаде доклад по случая. Кметът на Урзичени Константин Сава също е обект на разследване от съвета, тъй като е заявил, че “родилката не я слуша главата, има увреждане, глухоняма е и е от ромски произход".

Пациентски сдружения в Румъния твърдят, че вечерта, когато млада жена е родила на тротоара, в болницата са били дежурни трима лекари, но всички са спяли, а сестрата не е посмяла да ги събуди. “Сестрата не е дала легло на бременната жена, тъй като трябвало да попълни някакви документи за преместване, които дежурните лекари е трябвало да подпишат”, информират пациентските сдружения.

Медицинската сестра и управителят на здравното заведение са глобени с по 2000 леи от Държавната санитарна инспекция.

“Спяшите лекари не са били глобени, защото законът не казва, че нямат право да спят по време на дежурство, а и винаги могат да се позоват на факта, че сестрата не ги е събудила”, коментира пред вестник “Адевърул” Василе Барбу, председател на Националната асоциация за защита на правата на пациентите. По думите му въпросното здравно заведение има лош мениджмънт и се ръководи от политически назначен от местната власт човек, който не познава здравната система и няма медицинска култура. “Сегашният управител е икономист и преди това е работил в частни стопанства, след което е бил съветник в кметството”, разказва Василе Барбу, цитирана от БТА.

ОЩЕ: Американка роди, без да знае, че е бременна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа